Annons

Akut stopp för torskfiske

Från och med i dag inför EU-kommissionen ett stopp för kommersiellt fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön, från Falsterbo till Kalmar.
ÖLAND • Publicerad 23 juli 2019
EU inför ett förbud på kommersiellt torskfiske.
EU inför ett förbud på kommersiellt torskfiske.Foto: Mattias Mattisson

Förbudet införs för att minska hotet mot torskbeståndet i östra Östersjön, då läget är tufft. Havs- och vattenmyndigheten säger i ett pressutskick att förbudet varar fram till årsskiftet.

– Torsken har bekymmer för att det är problem med syrebrist, minskad salthalt och att beståndet är hårt utsatt för parasiter. Om man tittar på den naturliga dödligheten är den tre gånger högre än vad fisket är, säger han till TT och fortsätter:

Annons

– Förbudet är naturligtvis ett bidrag, men det måste arbetas vidare på flera håll så att vi får en bättre miljö i Östersjön.

Småskaligt fiske och fritidsfiske berörs inte av förbudet. Yrkesfiskare som fått torsk i sin fångst trots att de fiskat efter andra arter, får landa den om fisket bedrivits med redskap som har en maskstorlek på högst 45 mm.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons