Annons

Aktiviteter för stora och små på Borgholms slott

Borgholms Slotts historia sträcker sig över 800 år. Slottets guidade turer tar dig med genom historien från slottets äldsta period vid 1100-talets slut, via medeltiden och 1500-talets renässansslott, till Karl X Gustavs barockpalats under 1600-talet.
Borgholm • Publicerad 9 maj 2024
Slottschef Tommy Josefsson är glad över att besökarna får ta del av en upplevelse som erbjuder en kombination av bilder och filmer från de stora världshaven.
Slottschef Tommy Josefsson är glad över att besökarna får ta del av en upplevelse som erbjuder en kombination av bilder och filmer från de stora världshaven.Foto: Maria Brynielsson

– Packa fikakorgen och duka upp en picknick vid stekarhuset. Njut av en fika med utsikt över Kalmarsund och Borgholm när Slottsskogen spirar, vårsolen värmer och småfåglarna sjunger, säger Tove Sundman, verksamhetsutvecklare.

I de gamla myterna berättas om drakarna som fanns på Öland för länge sedan. De gömde undan sitt drakguld på hemliga platser. I familjeaktiviteten Jakten på drakguldet får barnen och deras familjer följa med på ett äventyr i slottets mystiska skrymslen och mörka valv. Till sin hjälp har de en klurig skattkarta och en lyssningsamulett. De yngre barnen får möjlighet att utföra uppdraget Leta drakägg som går parallellt.

I familjeaktiviteten Jakten på drakguldet får barnen och deras familjer följa med på ett äventyr i slottets mystiska skrymslen och mörka valv.
I familjeaktiviteten Jakten på drakguldet får barnen och deras familjer följa med på ett äventyr i slottets mystiska skrymslen och mörka valv.Foto: Borgholms slott
Annons

Årets säsongsutställning heter Pristine Seas: Bringing the Ocean Back. Besökarna får uppleva en utställningsupplevelse med fantastiska bilder och filmer från de stora världshaven i slottets unika miljöer, både inomhus och utomhus.

Fakta

Vad händer på slottet under Öland Spirar?

Jakten på drakguldet: passar barn i åldern 5-12 år, Leta drakägg cirka 3-5 år. Familjeaktiviteten görs med fördel tillsammans i familjen. Alla bidrar på olika sätt när de ser och upptäcker olika ledtrådar som leder fram till rätt lösenord.

Dagligen. Språk: Svenska, engelska eller tyska

Utställningen Pristine Seas: Bringing the Ocean Back visas dagligen.

Guidade turer: Under Öland Spirar-helgen fördelade på fyra guidningar under lördagen och söndagen. Längd: 45-50 minuter.

Borgholms slott är öppet alla dagar.

– Utställningens producenter, National Geographic Society, vill öka medvetenheten kring viktiga havsfrågor och samtidigt visa mångsidigheten och skönheten som finns i havet. I slottets trapphus visas havsbilder i stort format och längst upp på tredje våningen finns möjlighet att ligga i en hängmatta och lyssna på havet, säger Tove.

Det går bra att ta med hund in på slottet och i utställningarna. Se bara till att din fyrfota vän är ordentligt kopplad.

Njut av den spirande årstiden i slottets miljöer.
Njut av den spirande årstiden i slottets miljöer.Foto: Borgholms slott
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons