Annons

87-åring gick inte på telefonbluffen – vill varna andra

Telefonbedragare verkar ofta koncentrera sig under en tid på ett specifikt geografiskt område, typ en kommun, för att flytta till ett nytt område när presumtiva offer har kontaktats.
Öland • Publicerad 22 maj 2024 • Uppdaterad 23 maj 2024
Genrebild på äldre man med telefon.
Genrebild på äldre man med telefon.Foto: Dobrila Vignjevic

Så kan fallet vara även nu och Ölandsbladet är tacksam för att en äldre herre i läsekretsen hörde av sig under onsdagsmorgonen. Det specifika bedrägeriförsök han beskriver är inget som känns bekant för redaktionen.

– Det ringde klockan 07.15 och jag svarade. Det var en kvinna med en svensk röst, men jag tror det var inspelat, berättar 87-åringen.

Annons

Den förmodat inspelade rösten förklarade att mannens receptbelagda mediciner nu fanns att hämta ut hos Apotek Hjärtat.

”Nä, de kom ingenstans med det där”
87-årig ölänning lät sig inte luras

– Det skulle kosta 6 700 kronor, men om det var något fel så skulle jag trycka på 1:an för att kopplas vidare, fortsätter mannen.

Det gjorde han inte. Han avslutade samtalet.

– Nä, de kom ingenstans med det där. Men jag vill gärna uppmärksamma andra äldre på det här, det är nog lätt att reagera på samtalet och trycka på 1:an, och sen är det svårare att komma undan.

Sannolikt skulle handlingen leda till att en bedragare förmår personen att legitimera sig med sitt bank-id, för att sedan tömma personens konto på pengar.

Så, får du ett samtal som beskrivet ovan – lägg på luren.

Här saknas innehåll

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons