Annons

40 miljoner till öländsk arkeologi ger utgrävningar till 2030 - ”Ett jättelyft”

Över 40 miljoner kronor. Ludvig Papmehl-Dufay och gänget som jobbar med arkeologiska utgrävningar på Öland har fått en tidig julklapp från Riksbankens jubileumsfond.
– Fantastiskt. Det här möjliggör utgrävningar och annat arbete fram till 2030, säger Papmehl-Dufay.
Öland • Publicerad 27 oktober 2022 • Uppdaterad 26 maj 2023
Ludvig Papmehl-Dufay och hans kollegor firar att de får drygt 40 miljoner kronor till att utforska den öländska järnåldern noggrannare.
Ludvig Papmehl-Dufay och hans kollegor firar att de får drygt 40 miljoner kronor till att utforska den öländska järnåldern noggrannare.Foto: Peter Boström, Andreas Yngvesson

Under ett par års tid har man sökt medel för ett forskningsprogram om Öland under järnåldern. Nu lyckades man äntligen. Drygt 40 miljoner kronor för åtta års arbete med bland annat utgrävningar av öländska borgar som Sandby Borg och Sörby Borg och även Gamla Skogsby.

– Detta kommer att innebära ett jättelyft för öländsk arkeologi. Intresset för speciellt Sandby Borg har varit enormt, men nådde sin kulmen under åren vi hade utgrävningar. Detta blir en ny injektion, säger Papmehl-Dufay.

Annons

Forskningsprogrammet kommer att ledas av Stockholms Universitet med Kerstin Lidén som projektledare. Helena Victor som var projektledare för utgrävningarna vid Sandby Borg återkommer till Kalmar länsmuseum men även Jan-Henrik Fallgren och Ludvig Papmehl-Dufay kommer så klart att vara delaktiga.

– Vi kommer att vara ett gäng forskare och arkeologer som kommer att jobba med detta och vi har en detaljerat programplan för vad vi planerat att göra.

Hur ser den ut?

– Jag vill nog diskutera igenom den med mina kollegor först. Men det kommer så klart bli utgrävningar på flera platser, det här handlar inte bara om Sandby Borg. Flera borgar lär vara aktuella, men inte alla. Sen är Gamla Skogsby också en miljö som är relevant i borgarnas närtid.

Men pengarna betyder mycket mer än bara utgrävningar menar Papmehl-Dufay.

– Det handlar om en mer övergripande forskning om Öland under järnåldern. Givetvis är det utgrävningar men även andra typer av arkeologiskt fältarbete. Det finns till exempel markradar geokemiskt arbete.

Forskningsprogrammet startar vid årsskiftet och Papmehl-Dufay tror och hoppas att det kan ge positiva effekter även för öländsk turism.

– Jag tror att arkeologiturism är en oslipad diamant. Pengarna vi får kan användas till att utveckla även den biten.

”Detta kommer att innebära ett jättelyft för öländsk arkeologi.”
Ludvig Papmehl-Dufay
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons