Annons

180 personer i timmen kan vaccineras på nya vaccinationsscentralen

I nästa vecka öppnar vaccinationscentralen i Kalmar som ska kunna vaccinera upp till 180 personer i timmen. Även ölänningar.
Kalmar • Publicerad 8 april 2021
Här i gamla stadsbiblioteket i Kalmar ska det bli fart på vaccinationen mot covid-19 med start på måndag.
Här i gamla stadsbiblioteket i Kalmar ska det bli fart på vaccinationen mot covid-19 med start på måndag.Foto: Andreas Yngvesson

Vaccinationscentralen öppnar nu på måndag och kommer kunna vaccinera många fler än tidigare. För de första åtta bokningsbara dagarna har 9 000 tider släppts och nästa vecka kommer centralen ha öppet måndag, tisdag, onsdag och lördag.

Utanför det gamla stadsbiblioteket kommer det finnas kövärdar som ser till att folk köar på rätt sätt, men även att de som kommer är förberedda och inte kommer i allt för god tid.

Annons

– Det är viktigt att man kommer tätt inpå sin bokade tid och inte för tidigt så att vi undviker för långa köer, säger vaccinsamordnare, Marie Ragnarsson.

– När du kommer vill vi veta om du har bokat tid, om du har legitimation med dig om du är rätt klädd, säger sjukvårdsstrategen Monika Lindvall.

Borta är alla böcker. Nu finns istället 12 vaccinationsplatser i det gamla stadsbiblioteket i Kalmar.
Borta är alla böcker. Nu finns istället 12 vaccinationsplatser i det gamla stadsbiblioteket i Kalmar.Foto: Andreas Yngvesson

Rätt klädd? Jo, det handlar om att man ska ha kortärmat eller annan klädsel som gör det lätt att snabbt vaccinera. För det kommer att gå undan. För att kunna vaccinera så många som möjligt vill man att varje person bara är hos den som vaccinerar i några få minuter.

Inomhus är alla böcker borta och istället finns tolv vaccinationsstationer med väl tilltaget mellanrum. Här ska de som ska vaccineras i rask takt slussas in till en station.

– Vi räknar med att kunna vaccinera mellan 60 och 180 personer i timmen, säger Eva-Lotta Johansson som är platssamordnare.

Vaccinationscentralen kommer ha öppet även kvällstid, men har inga bestämda öppettider. Det beror på vaccintillgång. Totalt kan det som allra mest handla om upp emot 2 000 personer om dagen.

Eva-Lotta Johansson är platssamordnare på vaccinationscentralen.
Eva-Lotta Johansson är platssamordnare på vaccinationscentralen.Foto: Andreas Yngvesson

När man har fått sin spruta, får man ett kort med vilket vaccin man fått. Man tar med det till nästa station där man får hjälp att boka in vaccination nummer två. Sen ska alla vänta i 15 minuter innan de går får att se så om man får någon reaktion på vaccinet.

Vem som helst i Kalmar län får vaccinera sig på vaccinationscentralerna (det finns även en i Västervik), inte bara de som bor i Kalmar kommun. För att boka tid är det 1177.se eller telefon till din hälsocentral som gäller.

– Det allra bästa är att boka sin tid på 1177.se då behöver du inte e-legitimation. Man kan också boka åt en annan person som kanske behöver hjälp, säger Eva-Lotta Johansson.

Vilket vaccin man får beror på tillgången, men alla vaccin är bra och godkända menar Marie Ragnarsson.

Annons

– Kövärdarna vet inte det så det är ingen idé att fråga. Man får vet vilket vaccin det är när man får sprutan och man kan inte välja, säger Monika Lindvall.

Fortfarande gäller att man måste ha fått ett brev hem med information innan man får boka sin tid. I slutet av denna veckan kommer de födda 1952-1956 få möjlighet att boka tid.

”Vi räknar med att kunna vaccinera mellan 60 och 180 personer i timmen.”
Eva-Lotta Johansson, platssamordnare
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons