Annons

100 anmälningar: Invasiva arten härjar på Öland – "I det området finns mest"

En aggressiv farsot med en enorm växtkraft som kan tränga in och förstöra hus och sänka värdet på din tomt. Anmälningarna har skjutit i höjden senaste åren.
– Finns det bostäder i närheten finns det anledning att vara extra vaksam, säger Anders Hedlund om parksliden.
Mörbylånga kommun • Publicerad 14 oktober 2021
Sandbybadets camping i Löttorp är av av ställen på Öland med mycket parkslide. Karta från artportalen.
Sandbybadets camping i Löttorp är av av ställen på Öland med mycket parkslide. Karta från artportalen.Foto: Privat, artfakta.se

Kurvan för antalet anmälningar senaste åren går spikrakt uppåt. Från ett tiotal anmälningar per år 2016–2018 till 31 ifjol och 25 än så länge i år.

– Jag vill låta det vara osagt om det faktiskt är ett ökande problem. Det är fler som anmäler nu då det fått mycket fokus och folk lärt sig att känna igen den, säger Anders Hedlund som är ansvarig för bekämpningen i Mörbylånga kommun.

”Där sjunker tomterna i värde”
Anders Hedlund om läget i England.
Annons

Enligt kartan från artportalen var det tidigare flest anmälningar från områdena kring Färjestaden och Borgholm men nu är kartan heltäckande från öst till väst och Grönhögen till Byxelkrok.

– Om jag ska peka ut något område som är värre drabbat i Mörbylånga kommun så är det området Färjestaden med omnejd.

Det ser ut att vara mycket kring stränderna på kartan, trivs den extra bra där?

– Det är inga signaler jag fått, det är från alla möjliga olika ställen. Parkslide verkar trivas överallt och har ett så djupt rotsystem att den klarar sig fast det är väldigt torrt.

Här saknas innehåll

Totalt 99 anmälningar på fem år – varav 70 i södra kommunen.

– Finns det bostäder i närheten finns det anledning att vara extra vaksam. Det är en skir och vacker växt men den kan vara väldigt aggressiv.

I England har problemet nått nästa nivå av jävlighet.

– Där sjunker tomterna i värde och det är svårt att sälja om du har parkslide. Men även i Sverige har folk råkat ut för att parkslide tagit sig in i hus och förstört, genom rör.

Har du sett parkslide på Öland? Skicka ett mail till redaktionen: magnus.anderberg@olandsbladet.se

Läs mer om öländska kommunens bra – och dåliga – sätt att bekämpa parkslide:

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons