Annons
Nyheter

”Harrys verksamhet ska igång igen – så fort det bara går...”

Nyheter • Publicerad 6 mars 2008

BORGHOLM

– Verksamheten ska igång igen, så fort det bara går, kommenterar styrelseordföranden Richard Teern torsdagens konkursansökan mot driftbolaget bakom nöjesetablissemanget Harrys i Borgholm.

Annons

Den regniga sommaren 2007 öppnade Harrys i Borgholm. 1 500 kvadratmeter nöjespalats välkomnade besökarna – de få besökarna. Den däremot talrika sommarpersonalstyrkan stod allt som oftast sysslolös.

– Vi kom aldrig igång riktigt och kom heller aldrig ifatt, tappet från starten var för stort, säger Anders Lindström, vd för driftbolaget Dressinen AB och initiativtagare till Harrys-etableringen

BLÖDANDE VERKSAMHET

– Kostymen var för stor och tappet likaså. Hoppet var att jobba ikapp och kämpa på, men det höll inte längre.

Råbokslutet för 2007 visar på en blödande verksamhet med minus två miljoner i resultat och 1,9 miljoner kronor i negativt eget kapital. Konkursen sker på begäran av ägarna själva – Anders Lindström med privat lån till konkursbolaget  Dressinen AB och Richard Teern via de egna bolagen Teern Fastigheter AB och 4 Boys Invest AB, även de med stora lånefordringar samt obetalda hyreskrav mot Dressinen AB.

– Bolaget (Dressinen AB) är sålunda på obestånd varför det finns välgrundad anledning att antaga att Bolaget inte kan betala sökandes fordringar, sägs det i den konkursbegäran som inlämnades till Kalmar Tingsrätt under torsdagen.

”VI HAR LÄRT OSS LÄXAN”

Trots mångmiljonförlusten siktar Anders Lindström och Richard Teern på snabb comeback, helst utan en enda stängd dag.

– Det här ska leva vidare, vi har redan lärt oss läxan. Just nu mår man inte bra, men vi kommer igen. Det tar tid att ”sätta” en sådan här satsning och nu fungerar verksamheten, bowlingen går jättebra och se på hur det var i lördags, 600 personer på Björn Rosenström. Det var kanon, säger Anders Lindström.

Annons

ICA-handlare Richard Teern påpekar vikten av att hålla ingångna avtal med Borgholm kommun, för drygt en halv miljon kronor om året köpet kommunen tjänster i form av rabatterade bowlingtimmar till skolungdomar.

– Det är oerhört väsentligt att fortfölja avtalet med kommunen och det gör vi med snabb rekonstruktion, jag har ett färdigt bolag att stoppa in. Det jag väntar på är kontakt med konkursförvaltaren, en sådan borde höra av sig i dag (torsdag) eller imorgon (fredag).

KONKURSEN OUNDVIKLIG

– Här ska inte stängas överhuvudtaget. Vi ska köra igen, vi ska fortsätta och vi ska göra det själva, Anders och jag, lovar Richard Teern.

– Det är också vi två som är de stora fordringsägarna i konkursen, vi ska se till att alla andra får betalt.

Din syn på dagens verksamhet på Harrys?

– 600 personer i lördags, i slutet av februari – när hände något sådant i Borgholm? Både jag och Anders ser ett stort värde i verksamheten och har stor tillförsikt.

Richard Teern anser att konkursen var oundviklig.

– Vi trodde att vi kunde ta igen en stor del av förlusten, men tappet var för stort. Förlusten beror på ett antal olyckliga omständigheter, bland annat för höga omkostnader, säger han och beskriver konkursbeslutet som ”strategiskt viktigt” för framtiden.

”DET ÄR MER EN FORMSAK”

Annons

Omstart i ett nytt bolag innebär att bowlingavtalet med Borgholms kommun  måste skrivas om.

– Den frågan har redan diskuterats med kommunen och det vore märkligt om avtalet inte förnyas, säger Richard Teern.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson beklagar konkursen, men ser inga problem i att teckna nytt avtal.

– Kommunen har stort förtroende för de lokala företagare som ingick i Harrys-satsningen, säger hon med betoning på ”lokala”.

– Det som kan hända är att avtalet måste tas om av fullmäktige, men det är mer en formsak.

I Harrys-etableringen ingick även företaget Cosmic Holding och Johan Andersson från Linköping. Denne hoppade av styrelsen i september.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons