Annons
Nyheter

Vindkraftverk i naturreservat

Nyheter • Publicerad 26 maj 2008

Mörbylånga-företaget Vindkompaniet har fått tillstånd att upprätta 30 vindkraftverk i Gällivare kommun. Det har regeringen och miljödomstolen i Umeå beslutat. Vindkraftsparken blir därmed först i Sverige att anläggas inom ett naturreservat.

Vindkraftverken ska placeras på lågfjället Sjisjka, som ligger inom naturreservatet och natura 2000-området Kaitum fjällurskog. För att kunna bygga vindkraftsparken måste vägar dras genom naturreservatet. Detta har väckt starka reaktioner från vissa håll.

Annons

Vindkompaniets ansökan avstyrktes av Naturvårdsverket, Kammarkollegiet och länsstyrelsen i Norrbottens län. Den senare yttrade följande: ”En lokalisering av vindkraftsanläggningen till berget Sjisjka innebär ett alltför stort intrång i natur- och kulturmiljön”.

Gällivare kommun och samebyn var dock positiva. Det kontroversiella i att anlägga en vindkraftspark inom ett naturreservat, gjorde att Vindkompaniet lät ärendet prövas av regeringen. Denna godkände Vindkompaniets ansökan redan i december. Därefter gick ärendet tillbaka till miljödomstolen, som nu givit det slutgiltiga godkännandet.

– Vi är glada att regeringen gör analysen att det inte behöver betyda att vindkraftverk är i strid med naturen, säger Staffan Niklasson, vice vd på Vindkompaniet.

Han vill också poängtera att det inte finns någon urskog i det området där vägarna kommer att dras.

– Naturreservatet är 90 000 hektar stort, vi kommer att uppta 17 hektar och där är endast kalhygge, säger Staffan Niklasson.

Godkännandet av de 30 verken innebär att vindkraftsparken på Sjisjka blir Vindkompaniets hittills största.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons