Annons
Nyheter

Villkorligt för hitlerhälsning

Nyheter • Publicerad 7 november 2006

KALMAR

Att ropa ”sieg heil” och göra en hitlerhälsning är straffbart, även om man råkar varit full och säger sig ha en vag minnesbild. Förra veckan dömdes en 20-åring från Mörbylånga för hets mot folkgrupp.

Annons

Det var för snart två år sedan som den 20-årige mörbylångabon festat om lite för mycket i Kalmar. Efter att ha blivit avvisad från en av stadens krogar rann sinnet över för honom. ”Hitlerfasoner”, tyckte 20-åringen, varpå han gjorde en hitlerhälsning och ropade ”sieg heil” inför en av ordningsvakterna.

20-åringen nekade dock till tilltaget, vilket åklagaren rubricerade som hets mot folkgrupp. Han hävdade att det inte är ”hans grej” att bära sig åt så, men medgav samtidigt att minnesbilden av händelsen är något vag.

UNGDOMLIGT OFÖRSTÅND

Men de bägge vakterna var säkra på sin sak och tingsrätten menar att 20-åringens agerande varit ägnat att uttrycka sådan missaktning som åklagaren påstått. Eftersom episoden dessutom utspelade sig i närvaro av ett flertal utomstående personer har ”hitlerhyllningen” fått en sådan spridning som krävs för ansvar, varför rätten slår fast att åtalet för hets mot folkgrupp är styrkt.

Med hänsyn till att det varit fråga om ett enstaka yttrande, som av allt att döma uttalats spontant, samt att mörbylångabon vid tillfället endast var 18 år gammal, anser tingsrätten att gärningen kan bedömas som ringa.

I samband med avvisandet gjorde han sig även skyldig till våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman. Eftersom 20-åringen inte tidigare förekommer i belastningsregistret och dessutom lever under ordnade förhållanden, stannade dock påföljden vid villkorlig dom och 1 500 kronor i böter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons