Annons
Nyheter

Villkorlig dom efter dödsolycka vid övergångsställe

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2006

FÄRJESTADEN

Den tragiska dödsolyckan vid Talluddens övergångsställe nyårsaftonen 2004 har fått sitt rättsliga efterspel. Föraren, som hävdar att han bländats av solen, fälldes för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Annons

Nyårsafton och vackert väder. En skön promenad i solen. Dagen kunde inte börjat mycket bättre för det äldre paret från Färjestaden. Men så plötsligt, på bråkdelen av en sekund, slogs tillvaron i spillror.

Kvinnan, som gick några meter före sin make, var just i färd med att korsa övergångsstället vid Talluddens camping, när en bil kom körande norrifrån. De hade observerat bilen innan de gick ut i vägbanan, men hade gjort bedömningen att de skulle hinna över med god marginal. En missbedömning, tillsammans med en falsk känsla av säkerhet på ett obevakat övergångsställe, som skulle kosta en av dem livet.

”BLÄNDAD AV SOLEN”

Bilföraren vare sig bromsade eller gjorde någon undanmanöver, enligt maken. Hans hustru träffades av bilen med full kraft och slungades i gatan. En sjuksköterska, som kom till platsen just efter det att olyckan inträffat, kunde konstatera att livet flytt kvinnan.

Den medelålders yrkeschauffören från södra Öland var på väg hem efter att ha varit och handlat inför kvällens nyårssupé. Enligt egen utsago hade han ingen brådska, utan körde lugnt. Men när han kom ur kurvan innan övergångsstället försämrades sikten drastiskt. Bländad av solljus hann han aldrig se paret innan det smällde.

Ett vittne, som bor i närheten, såg hela förloppet. Hon reagerade på att bilen inte saktade in och minns att tanken for genom hennes huvud, att ”nu blir hon påkörd”. Bilföraren hävdar dock att han bromsade in, ”som alltid inför ett övergångsställe”, ett påstående som även motsägs av att polisen inte kunde finna några bromsspår. Det kunde emellertid konstateras att det rådde motljus – dock inte så att föraren borde bländats av det.

ANPASSADE EJ FARTEN

Tingsrätten finner att föraren brustit i väsentlig mån i den omsorg och varsamhet som betingats av omständigheterna samt inte anpassat hastigheten till trafiksituationen.

Han har varit väl medveten om förhållandena på platsen och förekomsten av övergångsstället. Om ljusförhållandena varit besvärande har det ålegat honom att anpassa hastigheten efter detta.

Sammantaget slår rätten fast att föraren gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik och genom sin oaktsamhet vållat kvinnans död samt att ingen av gärningarna är att bedöma som ringa.

Annons

Trots detta, och det faktum att han tidigare förekommer i belastningsregistret för hastighetsöverträdelse, bestämdes att påföljden skulle stanna vid villkorlig dom i förening med 50 dagsböter å 150 kronor. Vid utdömande av det senare tog domstolen hänsyn till att det dröjt osedvanligt länge innan åtal väcktes, varför det således stannande vid 7 500 kronor.

I samband med förhandlingarna togs även skadeståndsanspråk från kvinnans anhöriga upp. Sonen och dottern ansågs uppenbarligen inte ha lidit tillräckligt mycket psykiskt, medan maken tillerkändes 25 000 kronor, vilket är praxis då en nära anhörig blivit dödad genom vållande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons