Annons
Nyheter

Villavagnar allt vanligare på Öland

Nyheter • Publicerad 17 juli 2009

Det börjar bli allt vanligare med villavagnar på Öland. De finns på campingar och vid sidan av. Men vad många inte tänker på är att villavagnar, till skillnad mot husvagnar, behöver bygglov för att ställas upp. Och då gäller reglerna om strandskydd.

– Vi tycker inte att villavagnarna passar in i den öländska miljön i byarna och på landsbygden. Det innebär förmodligen att vi kommer att vara mycket restriktiva med byggnadslov i sådana miljöer, säger Göran Borgö, miljö- och byggnadschef i Borgholms kommun.

Annons

Han berättar att man just håller på att se över ett antal ärenden som handlar om villavagnarnas placering i kommunen. Hittills har inget pågående ärende fått vare sig permanent eller tillfälligt tillstånd. Det innebär att någon ny försäljning för uppställning av vagnarna på den plats de finns idag inte borde vara möjlig, om de finns inom strandskyddsområdet vilket är 300 meter.

– Vi kommer att uppmana alla ägare till villavagnarna att antingen söka tillstånd eller ta bort dem. Eventuell ansökan får vi sedan hantera på vanligt sätt, säger Göran Borgö.

Längst ner mot stranden på Kyrketorps camping har företaget Svenska Semesterhem ställt upp flera vagnar för visning och försäljning. Tanken är att de tänkta köparna skall kunna ha vagnarna där tre-fyra månader och sedan flytta den ett stycke längre upp på campingområdet under vinterhalvåret.

– Vi har ett tillfälligt tillstånd som gäller för de här sommarmånaderna, säger Nellie Dahlin som visar en av vagnarna.

Göran Borgö blir inte förvånad när han får höra om den pågående försäljningen och den information som spekulanterna får av företaget.

– Det är ju Svenska Semesterhem som driver frågan om att få ställa upp villavagnarna strandnära och i stort sett var som helst. Men som sagt, alla sådana vagnar behöver byggnadslov, annars kräver vi att de flyttas. Och det är tomtägaren som skall ansöka om tillståndet hos kommunen.

På fredagseftermiddagen åkte Tommy Lindström som är byggnadsinspektör upp till Kyrketorps camping för att med egna ögon kontrollera hur det ser ut.

– Kyrketorp har inget bygglov idag för att ställa upp villavagnar. Men om de söker det skall vi naturligtvis behandla det på ett positivt sätt, säger Tommy Lindström. Ska vagnarna finnas någonstans så är det ju just inom campingområden.

– Och naturligtvis måste hänsyn tas till de regler som gäller om strandskydd, vatten och avlopp och annat. I första hand ska vi nu kontakta de nya ägarna till campingen och berätta vad som gäller med bygglov och liknande, det är ju inte säkert att de är medvetna om regelverket.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons