Annons
Nyheter

Vill värna om vyer

Nyheter • Publicerad 15 april 2009

– Vi motsätter oss inte en byggnation vid yttre hamnen, men vill att det görs en justering av detaljplaneförslaget.

– De fyra hus som är inritade vid Bäckmans Park förstör en vacker vy och de borde flyttas närmare Beijertomten.

Annons

Det anser Lennart Olsson, Wäinö Björklund och Sven-Ingvar Nilsson som menar att kontakten med Kalmarsund försvinner om man färdas längs Sandgtan mot hamnen i Borgholm.

– Lägg istället gatan mellan husen och Bäckmans park. Då behålls den fina utsikten mot parkområdet, Strand Hotell och Borgholms slott.

Kyrkorådet i Borgholm har i ett yttrande framfört liknande synpunkter, men noterar också att man blir av med en del av sin mark vid kyrkogården om förslaget går igenom.

– Vår gårdsplan är redan idag i minsta laget, därför motsätter vi oss en sådan förändring.

Synpunkter på planförslaget har också inkommit från Kjell Zetterqvist, Borgholm, som skriver följande:

– Som ägare till fastigheten Kolstad 40:1 har jag en ålfiskelott inomm området. Behovet att kunna utnyttja den fullt ut är beroende av att med fordon ha tillgång till strandområdet i anslutning till lotten.

– Under normala förhållanden utgör det inga hinder att med båt slöta detta, men vid extrema förhållanden måste jag ha tillgång till stranden för att hämta bärgade redskap och transportera bort dem från platsen.

– Hittills har det kunnat ske genom ”förnuftigt agerande” och ”praktiskt handlande” och jag förutsätter att så kommer att var fallet även i fortsättningen. Jag ser fram mot fortsatt goda kontakter, säger Kjell Zetterqvist som avslutar med ett stycke kuriosa.

– Under 1800-talet har frågan varit uppe och prövats i rättsliga instanser, med positivt resultat för innehavare av ålhommor (en föregångare till ålbottengarn, reds anm). I ett skiftesprotokoll från 1831 finns följande anteckning om fisket:

”Ålfisket och övriga landfisket till byen begagnas hädanefter som hittills gemensamt, och har den som ålgårdar äger, nu och alltid rättighet att intill densamma landa och till torkning upplägga sina ålhommor samt utan att sådant på något sätt får hindras av jordägaren.”

– Jag förutsätter att förnuftiga beslut fattas i frågan, säger Kjell Zetterqvist.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons