Annons
Nyheter

”Vi är alla varandras och världens ljus”

Nyheter • Publicerad 15 december 2008

KÖPINGSVIK

Ölands Lucia 2008 Matilda Green med tärnor spred värme och ljus i Köpings kyrka på lördagskvällen. Skönsång och musik framfördes av Martinuskören under ledning av Attila Gracza. Kröningen utfördes av Lions Clubs ordförande Gay-Olof Alfredsson och årets insamling gick till Barndiabetesfonden.

Annons

Projektkomminister Jonna Hennig hälsade alla välkomna till firandet av Lucia i Köpings kyrka. Jonna berättade om Lucia från Syrakusa på Sicilien. Denna unga kristna jungfru som led martyrdöden.

– Lucia valde att stå emot ondskan och övergav inte sin kristna tro.

Kyrkorna ringde och in skred Lucia Matilda Green med sina tärnor sjungandes Luciasången. Flickornas sång hördes stark och klar och värmde alla i kyrkan. Under sin musikaliska ledare Yvonne Petersson framförde flickorna flera kända och mindre kända sånger varvat med texter om Lucia.

Martinuskören sjöng ” Vi tänder ett ljus” och så var det dags för Luciakröningen.

Lions Club Borgholms ordförande Gay-Olof Alfredsson tog till orda.

– Vi har anordnat Ölands Lucia i samarbete med Ölandsbladet i 22 år nu. Vi har samlat in upp emot 250 000 kronor under åren som gått till forskning och drygt 350 Ölandsflickor har glatt oss med sin sång.

Gay-Olof Andersson bad Ölands Lucia Matilda Green att träda fram och så fäste han Luciasmycket om hennes hals. Tärnorna fick varsitt smycke de också.

– Ge flickorna en riktig applåd.

Årets insamling gick till Barndiabetesfonden.

Martinuskören sjöng ”O helga natt” med solosång av Inge Danielsson och Attila Gracza bjöd på underbart flygelspel.

Annons

Hela kyrkan sjöng tillsammans psalm 103 ”Bereden väg för Herran”. Projektkomminister Jonna Hennigs betraktelse handlade om ljus.

– Jesus säger Ni är världens ljus. Låt oss gå med ljuset och vara varandras ljus, vi behöver vara ljus för varandra och hjälpa varandra.

Än en gång var det dags för hela kyrkan att sjunga och denna gång var det psalm 108 ”Gå, Sion, din konung att möta”.

Ölands Lucia Matilda Green och hennes tärnor stämde upp i sång och vandrade ut i mörkret.

EVA JOELSSON

eva.joelsson@olandsbladet.se

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons