Annons
Nyheter

”Verkligen pinsamt...”

Nyheter • Publicerad 3 mars 2008

DEGERHAMN

I två år har Kalmar Energis vindkraftverk ytterst på piren i Degerhamn stått stilla.

Annons

– Ja, det är verkligen pinsamt, det är ingen bra reklam för Kalmar Energi och vindkraften, dessutom förlorar vi pengar, säger Anna Karlsson, VD på Kalmar Energi.

Det var alltså för två år sedan som växellådan i vindkraftverket havererade och sedan dess har Kalmar Energi förgäves försökt att skynda på leverantören. Men inget har hittills hänt.

– Vi ligger på så mycket vi hinner, jag kan bara erkänna att detta är pinsamt. Så här lång tid skall det inte ta.

Någon har föreslagit att ni åker till Lorenssons Bilskrot och köper en begagnad växellåda...

– Ja, om det kunde fungera, men tyvärr är det här en komplicerad låda, säger Anna Karlsson.

SVÅRT MED RESERVDELAR

KalmarsundVind heter den förening som driver Kalmar Energis vindkraftsproduktion. Det finns tre vindkraftverk, i Vannborga och i Degerhamn. Verken ger 5 500 000 kilowattimmar per år, vilket räcker till 300 eluppvärmda villor.

Orsaken till att det är svårt att få fram reservdelar är att vindkraftstillverkarna arbetar för högtryck på grund av stor efterfrågan och då får reservdelsleveranserna sitta emellan. Den leverantör som stod för vindkraftverken på piren har dessutom upphört med tillverkningen, men alldeles i rappet har Kalmar Energi fått besked om att en ny växellåda skall kunna levereras denna månad, omtalar Staffan Larsson i KalmarsundVind.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons