Annons
Nyheter

Ventlinge kyrka full av mögel

Nyheter • Publicerad 22 november 2006

VENTLINGE

Ventlinge kyrka lär inte kunna öppnas på mycket länge. Provsvaren visar att kyrkan är full av mögel. Värst drabbad är kyrkorgeln.

Annons

– Ser ut som om någon lagt en filt över den, beskriver stiftsantikvarien Torbjörn Sjögren från Torslunda, orgelns innandöme.

Situationen för Ventlinge kyrka är så pass alarmerande att frågetecken sätts för om kyrkan över huvudtaget kan öppnas igen, i alla fall i normal omfattning.

– Det är ingen bra situation. En kyrka måste vara tillgänglig för alla. Det pågår samtal med församlingen, det gäller att klargöra hur man vill använda lokalerna i framtiden, säger Torbjörn Sjögren.

Prover från Ventlingen kyrka har analyserats i Uppsala.

Kyrkorummet visar kraftigt mögelangrepp. På en del ställen går möglet att se med blotta ögat, som vid orgeln.

Luftfuktigheten vid provtagningstillfället var emellertid inte besvärande hög. Det gör visserligen att möglet inte blir mer omfattande, men i gengäld ökar sporerna vid vila och sporerna är allergiframkallande.

– Tillkommer sedan faktor två, byggtekniska problem från 1950-talet – impregnerat materiel som ger ifrån sig en lukt, berättar Torbjörn Sjögren.

Lukten åstadkoms av kemiska ämnen som frigörs. Det är ett bekymmer som är ganska vanligt i kyrkor.

För att komma till rätta med bekymren i Ventlinge kyrka krävs en omfattande sanering och pengar.

Det finns två möjligheter att få bidrag till saneringen. Dels en statlig ersättning för kyrkans kulturhistoriska värde. Dels kyrkobyggnadsbidrag från Svenska Kyrkan.

Annons

– Stiftets inställning är att vi måste se till en långsiktig hållbarhet. Det innefattar både användning, miljöaspekter och driftskostnader såsom uppvärmningskostnader, säger Torbjörn Sjögren.

Enligt stiftsantikvarien bör en tidsplan upprättas. Han tycker att församlingen agerat på ett kraftfullt och ansvarsfullt sätt som tagit tag i problemen.

– Vi jobbar tillsammans för att hitta bra lösningar, säger Torbjörn Sjögren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons