Annons
Nyheter

Vem är den ”Vite Riddaren”?

Nyheter • Publicerad 20 december 2007

ÖLAND

Den som skriver på dator och sänder iväg någonting avsätter alltid spår, digitala fingeravtryck. Denna kunskap har varje journalist och därför skriver kloka journalister aldrig annat på datorn än vad de skriver på ett vykort, som kan läsas av alla.

Annons

Detta visste uppenbarligen inte vår Vite Riddare utan vederbörande sände oss ett anonymt mejl. Mejlet gick också till de båda kommunerna och det är därmed en offentlig skrivelse. (Mejlet ligger sedan i går även ute i sin helhet på ÖB-webben, se länk.)

Ölandsbladet har nu låtit tidningens egen avancerade datorsupport utreda vilka digitala spår som Vite Riddaren avsatt och på grundval av denna research vi kan härmed meddela alla som går i stor villfarelse, att de tekniska uppgifter som föreligger om mejlet utesluter varje dator på Ölandsbladet och det frikänner varje medarbetares dator knuten till Ölandsbladet. Hur kan vi då så säkert uttala oss om detta? Jo, det är mycket enkelt: Det digitala överföringssystem över vilket Vite Riddarens dator sänder används inte av Ölandsbladet. Tidningen frångick denna överföringsteknik för snart tio år sedan.

BAROMETERN BRAST I KÄLLKONTROLL

Om Barometerns reporter bara haft modet att ringa Ölandsbladet kunde vi ha meddelat henne detta – men hon brast i källkontroll enligt principen, ”att kolla aldrig en uppgift ty då spricker hela storyn.” Istället babblade hon på i cyberrymden utan faktakoll, men eftersom det rör sig om en oerfaren journalist, ny på banan, kan hon vara förlåten – en ursäkt vore emellertid på sin plats, men för sådant krävs också mod. Men det kanske hon har, man vet aldrig med sådant.

Till sist några allmänna reflektioner om Vite riddaren. Mejlet är helt harmlöst, ganska roligt, men det innehåller inga uppgifter i sak som man inte kunnat läsa om i Ölandsbladet under hela hösten. Så varför denna uppståndelse? Så vill ni förstås veta om jag känner till vem Vite Riddaren är. Med en till sannolikhet gränsande visshet så vet jag faktiskt det. Och det vet också den Vite Riddaren att jag vet – vink på dig, din gamle skämtare... Jag kan bli din publicistiske assassin om du inte passar dig...

KURT LUNDGREN

opinion/debatt Ölandsbladet

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons