Annons
Nyheter

Vägverket ska utreda buller vid bron

Nyheter • Publicerad 14 mars 2006

Vägverket bör utreda förutsättningarna och redovisa kostnaderna för att minska trafikbullret förbi Bullerbyn, förlåt, Möllstorps Läge.

För fastighetsägarna vid Möllstorps Läge är förstås miljödomstolens utslag en stor seger. Fastighetsägarna som betalt bullerundersökningar ur egen ficka och som länge arbetat i motvind.

Annons

Men så gav Mörbylångas miljö- och byggnadsnämd sitt stöd för en fortsatt utredning om bullerförebyggande åtgärder vid Ölandsbrons fäste.

Vägverket överklagade ärendet och fick rätt av länsstyrelsen. Efter miljödomstolens utslag som går på Möllstorpsborna och miljö- och byggnadsnämnds linje är bollen tillbaka hos Vägverket.

Miljödomstolen hävdar att bullervärdet för sommartid ska användas som utgångspunkt. Vägverket har tidigare haft för avsikt att räkna samman det genomsnittliga bullervärdet för årets alla tolv månader.

– Det är så speciella omständigheter som vi har kring brofästet. Det är en ökad trafik under sommaren och det är då också fastighetsägarna är där, säger miljö- och byggnadschefen Mats Lindahl, som är nöjd med miljödomstolens dom.

Miljö- och byggnadsnämndens förslag är att Vägverket föreläggs upprätthålla bullerskärm eller kombination skärm och vall vid vägsträckan förbi Möllstorps Läge.

Enligt Mats Lindahl borde kostnaderna för bullerförebyggande åtgärder kunna bli lägre än de siffror på mellan tre och sex miljoner kronor som tidigare nämnts i utredningen.

– Man skulle till exempel kunna använda massorna vi får från byggarbetsplatserna i Färjestaden, säger han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons