Annons
Nyheter

Väg blev eldhav

Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

I backspegeln såg lastbilschauffören Stefan Andersson hur rök bolmade upp från flaket. Han fick stopp på lastbilen, men mot elden var han chanslös.Strax var både lastbil med flak och påföljande släp ett enda stort eldhav.

– Försökte släcka själv, men det gick ju inte, säger Stefan Andersson.

Annons

Tvetakurvan mellan Gårdby och Färjestaden förvandlades till ett inferno av brandmän, poliser och ambulanspersonal.

Det var på onsdagseftermiddagen som Stefan Andersson lämnade Ullevi där han köpt halm av en lantbrukare. Färden ställdes mot Böda men den fick ett snabbt slut.

Vid 90-graderskurvan i höjd med avfarten mot Bostorp fick Stefan Andersson se rök välla upp från lastbilsflaket.

Fiskaren Roger Karlsson på väg hem till Färjestaden från Bläsinge såg hur lastbilschauffören lyckades få stopp på lastbilsekipaget och rusade ur sin bil för att om möjligt hjälpa till.

– Vi försökte koppla loss släpet, men fick inte loss det.

– Försökte också skyffla fram snö för att kyla ned hydranoljan och så, berättar Roger Karlsson.

Arbetet var emellertid lönlöst.

Både Stefan Andersson och Roger Karlsson fick syrgas av den anländande ambulanspersonalen mot röken, men verkade annars inte tagit någon skada.

Rejäl skada tog däremot lastbilsekipaget. Räddningstjänsten hade stora bekymmer med att släcka branden.

En hjullastare tillkallades för att försöka få bort halmen från lastbilen. Vägen fick förstås stängas av helt under räddningsarbetet, då i princip hela vägen var ett enda stort eldhav.

Annons

– Helvete, i dag skulle man stannat hemma, summerade Stefan Andersson som trots försäkring, bokstavligt såg stora värden gå upp i rök.

Räddningsarbetet pågick under ett par timmar. Vad som fick halmen på lastbilsflaket att börja brinna är inte klarlagt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons