Annons
Nyheter

(v)-profiler besökte Forsheda

Nyheter • Publicerad 8 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Riksdagsledamöterna har för närvarande höstlov, eller ”plenifritt” som de själva säger. Den tiden brukar de folkvalda traditionellt utnyttja till att turnera runt riket för att se på den så kallade verkligheten. Hälften av vänsterpartiets riksdagsgrupp, med vice partiordföranden Alice Åström i spetsen, siktade på onsdagen in sig på Kalmar län och Mörbylånga. Och i det sammanhanget var Forsheda ett givet utflyktsmål.

Annons

Trelleborg Moulding, företaget som sparkat 110 personer ställde upp med sin HR-chef (human resources), Tommy Bengtsson samt PI-director Dan Emanuelsson. (I den globala världen är det lite tjusigare med en påhittad ”engelsk” nomenklatur). Facket representerat av vice ordföranden av Berit Pettersson och kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) samt lokala vänsterpartister stod också och stampade i företagets lunchrum. Riksdagsgruppen var nämligen våldsamt försenad vilket väckte en viss irritation.

Till slut dök dock ett par kombibilar av senare modell upp i regndiset och in stövlade vänsterpartister ur den högre, lokala fastlandshierarkin – kommunalrådet Bertil Dahl , Birgitta Axelsson Edström samt distriktsordföranden Tomas Markljung. Men de var förstås bara en förtrupp som krattade manegen för nio riksdagsledamöterna där partiets vice ordförande Alice Åström tog en naturlig centerposition. Alice Åström brukar för övrigt räknas till ”fönyarna” inom partiet, men besegrades (tyvärr, anser många...) av Lars Ohly i kampen om partiledarposten 2004.

”JAHA” OCH ”HMMM”

Men vad skulle då vänsterpartisterna göra på Forsheda? Eventuella tankar på att förhindra en flytt till Estland skrinlades förmodligen rätt snart. Företaget bullade nämligen upp den sedvanliga powerpoint-presentationen som visar på alla fördelar med nedläggningen i Mörbylånga. Alice Åström försökte dock få några sylar i vädret med relevanta frågor. Bland annat påpekade hon:

– Jag vet att många företag i Jönköpings län (Alice är bördig från Vaggeryd, reds anm) har valt att flytta tillbaka från just Estland.

Men hennes frågor och påpekanden möttes bara med ett ”jaha?” eller ”hmmmm” från företagets sida. Den enda gången det tände till var när frågan om löneskillnaderna kom upp.

– Vad vi förstår hinner de snart ikapp oss lönemässigt, hävdade flera riksdagsledamöter.

Men det ville inte företrädarna för Trelleborg gå med på:

– Lönekonsulten gissade på någonstans mellan 20 eller 40 år innan vi får ett jämnare löneläge. Nu är läget en på fyra. Vi får alltså fyra estniska arbetare på en svensk lön.

GÅR FÖR HÖGTRYCK

Annons

Det skulle ha kunnat hettat till ännu mer om tiden hade räckt till. Alice Åström påpekade med viss pondus att med stöd från hela vänstergruppen att det är alldeles för lätt att lägga ner företag i Sverige.

– Det kostar för lite. Runt om i EU måste företagen ta ett betydligt större ansvar för sina anställda. Men inte här i Sverige.

Den debatten självdog emellertid då det plötslig blivit dags för företagsvisning. En visning som i och för sig kunde vara intressant, men som Alice Åström ironiskt kommenterade:

– Det kanske vore bättre att stanna här i lunchrummet och fortsätta diskussionerna. Fabriken ska ju ändå läggas ner, så det kanske inte är så intressant att titta på med tanke på omständigheterna.

Men tittas på produktionen skulle det och vänstergruppen lommade snällt ut på fabriksgolvet. I det sammanhanget kan man påpeka att produktionen går för högtryck och att Forsheda knappast påminner om en anläggning som är dömd att läggas ner av lönsamhets- eller andra skäl.

ÄRENDE I RIKSDAGEN

Trodde då de folkvalda vänsterpartisterna från riksdagen att de skulle kunna rädda företaget kvar i Mörbylånga enbart genom att visa sig i samlad tropp?

– Nej, naturligtvis inte. Så naiva är vi inte, fräste (nästan) Alice Åström.

– Men vi har en skyldighet att resa ut i landet och på plats se vad som händer.

Men du vidhåller att det är för lätt att lägga ner företag i Sverige?

Annons

– Ja, det är bara att jämföra med övriga EU vilka skyldigheter som företagen i andra länder har.

Nedläggningen av Forsheda har ännu inte varit uppe i riksdagen som ett ”ärende”. Men det är mycket troligt att Forsheda och Mörbylånga blir ett exempel på det som kallas för ”globaliseringens avigsidor” i kommande riksdagsdebatter.

– Ett mycket tydligt exempel...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons