Annons
Nyheter

"Utvecklingen är skrämmande" – fiskarbasen bekymrad

Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

ÖLAND

Yrkesfisket på Öland går mot sin undergång.– Utvecklingen är skrämmande. Förhandlingsresultatet är ett misslyckande som riskerar att slå sönder infrastrukturen, befarar Tore Johnsson, ”fiskarbas” på Öland.

Annons

Det småskaliga fisket fick på en och samma gång två dråpslag när berörda länder enats om årets torskfiskekvoter i Östersjön:

* 200-kilosregeln försvann i ett penndrag

* Kvoten höjdes, istället för att enligt gällande förvaltningsplan och forskar-råd, sänkas

– Sverige blev totalt överkörda och det är i mångt och mycket miljöpartiets fel som bakband jordbruksministern i förhandlingarna. Nu ser jag att miljöpartiet ändå lyckats med konststycket att berömma sig själva och samtidigt skälla på regeringen, trots att miljöpartiet äger fiskefrågan i Sverige och i praktiken inte gav delegationen något förhandlingsmandat, kritiserar Tore Johnsson, lokal ordförande för yrkesfiskarkåren, tillika vice ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund.

Han är inte nådig i sin dom över miljöpartiet

– Det är bara att se på resultatet. Miljöpartiets roll har inte varit lysande, det kunde ha blivit bra om de verkligen satt sig in i frågan i stället för att jobba fram idiotlösningar, fortsätter Tore obarmhärtigt.

glömde?

Vad som oroar det småskaliga fisket mest är slopandet av 200-kilosregeln, den bestämmelse som möjliggjort fiske även under det traditionella sommarstoppet. 200-kilosregeln innebar att bifångst av torsk upp till 200 kilo var tillåtet.

– I stället får vi en 10- procentregel vilket innebär att fiskaren, vid en fångst på hundra kilo, som exempel, flundra får ta upp 10 kilo torsk som bifångst, får han mer torsk än så ska resten slängas i sjön.

– Detta är att lägga en död hand över det småskaliga fisket. 200-kilosregeln var en mycket viktig del i det samlade fisket, kanske den viktigaste och med värde i. Med den har vi kunnat bedriva fiske under sommaren, men utan pengar går det inte att fortsätta.

Annons

200-kilosregeln gavs upp för lätt, anser Tore Johnsson.

– Det glömdes väl bort när det fanns så mycket annat att tänka på, säger han sarkastiskt.

– Slopandet kom som en total överraskning och kunde ha undvikits om den svenska delegationen kämpat riktigt, men det gjorde man inte. Varför vet jag inte.

slås sönder

Han återkommer till kritiken mot miljöpartiet.

– Pågående förvaltning kräver pågående fiske för att hålla igång flottan, men det har de inte förstått. Hur människor ska klara sig verkar de inte bry sig om.

Samtidigt ser han att länder som Danmark och Polen tagit kommandot över framtidens Östersjö-fiske.

– Jag kan i alla fall konstatera att Danmark och Polen körde över forskningen och Sverige. Det är känt att populationen av torsk i Östersjön flyttat längre och längre söderut och möjligen har yrkesfiskarna därnere i kraft av detta övertygat sina företrädare om att det finns utrymme för att öka kvoterna.

Ser du någon framtid för det småskaliga yrkesfisket på Öland?

– Utvecklingen är skrämmande. Någon form av framtid finns det väl alltid, men just nu riskeras infrastrukturen att slås sönder.

Annons

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons