Annons
Nyheter

Utan trådlöst - trots test i flaggstång

Nyheter • Publicerad 4 januari 2006

GRANKULLAVIK

Tji trådlöst bredband – trots att mottagaren av radiosignalerna hissades 16 meter upp i flaggstången.– Sen stack serviceteknikern, med svansen mellan benen, berättar Bo Rydberg i Grankullavik.

Annons

Kommunens förnyade satsning på vanligt traditionellt bredband, ADSL, ska sparkas igång under 2006, men enligt de första beskeden undantas Grankulla och Grankullavik med hänvisning till att där fungerar det trådlösa bredbandet.

– Jag läste det och blev lite putt. Kommunen säger att det ”går jättebra”, men det går inte alls bra, protesterar läraren Bo Rydberg, som sitter i högskolan i Kalmar och rättar prov när Ölandsbladet kontaktar honom.

– Att rätta prov är en arbetsuppgift jag kunde ha gjort från föräldrahemmet i Grankullavik OM bredbandet fungerat, men, som sagt, det fungerar inte. Jag har hustrun har planer på att bosätta oss i Grankullavik permanent och då är bredband en förutsättning.

dåligt

Det Rydbergska hushållet på öns nordligaste del anmälde sig tidigt hos regionförbundet och Atenit som villiga testare av det trådlösa.

I början av oktober började Atenit med installationen hos ”grannarna” 700 - 800 meter bort och hos den första grannen var det inga större bekymmer, men väl hos den andra.

– Där tog det tid, jag tror man var där fyra-fem gånger innan man hittade en signal.

Next stop Rydbergs.

– Till oss kom Atenits killar en kväll i slutet av oktober och de hängde och slängde i alla fönster på andra våningen i huset med laptop och mätningsutrustning, utan att få signal.

Beskedet: ”Det gick dåligt det här”.

Annons

– I slutet av november kom de igen och mätte på fler ställen och använde längre antennrör, men...ingen signal.

mätte huset

Senare fick Bo Rydberg mejl från Atenit.

– Där det stod att de ville ha uppgifter av mig. Hur högt huset är över markytan, hur höga tallarna är i skogen runt omkring.

Procedur mätning drog igång: med det långa måttbandet mättes huset från grund till taknock (cirka sju meter) och den Gudrun-fällda tallen i husets närhet konstaterades efter visst besvär vara femton meter.

Efter Bo Rydberg besvarat mejlet kom utrustning från Atenit med posten.

– Modem, mottagare av en lite större modell än den de testat med, kabel och programvara, berättar Bo Rydberg.

Men ingen sevicetekniker, så när den lokala TV-montören anlände för att montera parabol på hustaket beslöt sig Bo för att testa själv.

ingen signal

Med hjälp av montören och långa antennrör provades olika höjdnivåer i olika väderstreck.

Annons

– Som högst var vi någonstans kring femton meter upp med mottagaren.

Resultat: noll (0) i signal. Av sändaren i Byxelkrok märktes inget.

– Därefter hörde en av serviceteknikerna av sig, sändaren hade gått sönder och när han ändå var i Byxelkrok kunde han titta in till oss samtidigt som han antydde att vi inte varit tillräckligt noga, nu skulle han visa hur det skulle gå till.

desperation

Teknikern anlände torsdagen innan julveckan. Han mätte här och han mätte där.

Ingen signal.

I takt med växande desperation testades allt.

Inklusive flaggstången.

– Där, sexton meter upp, testade han en rundstrålande antenn, berättar Bo Rydberg med viss munterhet.

Av historien förstår vi fortsättningen: ingen signal.

Annons

– Och då stack han med svansen mellan benen. Och sa som tröst att han skulle föreslå till sina chefer att sätta upp en sändare i fyren. Men det tror jag inte att man får...

Så: utrustningen har Rydberg, men inte den rätta sändningen.

– Nu får vi se vad som händer. Jag förmodar och hoppas att Atenit hör av sig igen.

– Sexton meter upp är jag över tallskogen...hm, man skulle ha ett långt periskop för att kontrollera om man ser sändaren som står 4,4 kilometer härifrån i väst sydvästlig riktning, funderar Bo Rydberg, vars tro på det trådlösa bredbandet naggats ordentligt i kanten.

– Jo, och jag tycker jag bjudit till och är uppe i tusenlappar i egen kostnad efter testat själv. Mer än så är jag inte villig att betala.

Bo Rydbergs råd till kommunen är kort och koncist:

– Glöm inte Grankullavik!

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons