Annons
Nyheter

Utan stöd inget kalas?

Nyheter • Publicerad 5 juli 2012

KÖPINGSVIK

Arrangörerna av Midsommarkalaset i Köpingsvik fick avslag på sin bidragsansökan, det ger resultatet att kalaset troligtvis uteblir nästa år.

Annons

– Utan kommunens stöd kan vi inte fortsätta, säger Ulf Andersson, ordförande i Köpingsviks Företagarförening.

Han poängterar att det är många hundra ideella arbetstimmar bakom Midsommarkalaset.

– Vi är ju en ideell förening och vi är många som jobbar med det här.

Det är så viktigt att få bort spritstämpeln från Öland tycker han och understryker de vuxnas och även politikernas ansvar.

– Som vuxen kan man inte bara stå och se på.

Ulf som driver bensinmack och gatukök i Köpingsvik har öppet ganska stor del av dygnet sommartid. Han konstaterar att de två senaste åren har de inte haft besök av fulla ungdomar som kommit in och bett om hjälp att komma hem till sina föräldrar. Något som kunde inträffa tidigare.

UNGDOMAR BEHÖVS

Förra året fick Midsommarkalaset utöver hjälpen från Borgholms Energi och kommunen även ett bidrag från Regionförbundet. Något de fick klara sig utan i år eftersom det var ett startbidrag. Från Borgholms Energi fick de dock även i år hjälpinsatser motsvarande 80 000 – 100 000 kronor. Det är de 25 000 kronorna från kommunen som nu uteblir.

– Ingen trodde det skulle bli några problem att få kommunens hjälp i år också men så blev det investeringsstopp och då blev det inget, säger Ulf.

Förhoppningen att årets kalas skulle slå så väl ut att det blev lite pengar över spolierades till stor del av regnet. Själva arrangemanget kostar ganska mycket, bland annat i form av betalning till vakter och artister.

Annons

– Artisterna kostar en hel del och det är dem vi måste satsa på för att det ska bli bra.

Enligt Ulf finns det näringsidkare som tycker ungdomarna skräms bort från Öland men han håller inte med men understryker att alla är eniga om att vi måste ha ungdomar här. Det är inte det saken gäller.

Ska skattepengar användas till sådant här?

– Om det finns problem eller det förekommer skadegörelse eller på annat sätt krävs resurser för att stoppa något så måste det ju in kommunala medel.

Midsommarkalaset har fått mycket hjälp och utan den hade det aldrig gått att arrangera. Ulf tycker att det har varit en bra organisation med kommunen, Borgholms Energi, Räddningstjänsten och Polisen.

– Vi har haft koll på vad vi ska göra om något händer.

Men samtidigt som Ulf är medveten om att det kostar kommunen en slant att stödja kalaset finns också tanken på vilka kostnader man istället slipper. Utgifter för städning, socialtjänst som jobbar på fältet och skadegörelse är några exempel.

– Och alla boende i Köpingsvik kan fira en normal midsommar och de kan få ha sina blomkrukor ifred.

Det viktiga är att man måste få problematiken som varit att vända helt.

Företagarföreningen vet inte om det blir något arbete i den riktningen nästa år. Ulf Andersson ska försöka få ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott i augusti.

Annons

– Tycker politikerna att det inte finns något värde i det här så är det inte mycket vi kan göra, utan pengar kan vi inte ordna något kalas.

CARIN SVENSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons