Annons
Nyheter

Upplevde helvetet på jorden

Nyheter • Publicerad 30 maj 2011

BORGHOLM

I torsdags fångades Ratko Mladiç in efter 16 år på rymmen. Han är generalen som låg bakom folkmordet på 8300 pojkar och män i staden Srebrennica i Bosnien. Azedin Oklopcic har redan vittnat två gånger mot krigsförbrytelser under bosnienkriget efter att ha suttit i två fångläger. Där upplevde han helvetet på jorden. Nu berättar han sin historia och sina tankar Ratko Mladiç.

Annons

När Azedin Oklopcic var 30 år så bröt kriget ut i hans hemsstad Prijedor i Bosnien-Herzegovina. Året var 1992 och vänner som han kvällen innan ätit mat med blev plötsligt hans fiender och ville döda honom. Trots att han var civil blev han tillfångatagen och förd till fånglägret Omarska. I Osmarka fick Azedin Oklopcic uppleva helvetet på jorden. Misshandel och tortyr var en del av vardagen. Han fick se mängder av kvinnor som han kände bli våldtagna framför hans ögon. Det var en plats där mänskligheten visade sin absoluta baksida. I fem månader var han där, därefter skickades han vidare till Trnopolje. ett annat fångläger. Azedin hade varit lärare och flera av hans före detta elever var vakter på lägret, därigenom kunde han bli frisläppt från lägret. Väl ute så upptäckte han att skräcken på gatan var lika hemsk som inne i fånglägrena.

– En man våldtog sin bästa väns fru. Efteråt så frågade hon hur han kunde göra en sådan sak, de hade ju alltid varit vänner. Till svar fick hon: alla gör det, då gör jag det med, berättar Azedin Oklopcic.

Mängder av hans närmaste vänner och familj hade blivit dödade runt om Bosnien. Han bestämde sig för att ta sin familj, frun Mirela och ett barn, och fly från Bosnien. Via Kroatien tog de sig till Sverige och Borgholm där de sedan dess har bott.

ANSVARIGA INFÖR RÄTTA

I torsdags tillfångatogs Ratko Mladiç, en av de allra värsta krigsförbrytarna under det bosniska kriget. Han anklagas bland annat för att ligga bakom folkmordet i staden Srebrenica där 8300 pojkar och män mördades. Det räknas som det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget.

– Mladiç är kanske det värsta ”djuret“ som någonsin kommer dömas i krigstribunalen i Haag. Jag hoppas att han får lida mycket i fängelset, på samma sätt som han fått andra att lida, säger Azedin Oklopcic.

Azedin har lovat sig själv att alltid göra vad som står i hans makt för att få de ansvariga att stå till svars för sina gärningar. Två gånger har han vittnat mot krigsförbrytare. En gång i Haag och en gång i Sarajevo.

– Det är en speciell känsla när mördarna tillfångatas och sitter där i rättegångssalen. Man har föreställt sig att de är monster med mycket makt men i rättegångssalen är de små och ynkliga. Och de vågar inte ens titta upp och se en i ögonen, säger Azedin Okopcic.

Men Azedin tycker att det daltas för mycket med Mladiç.

– Det har skrivits att Mladiç inte kommer kunna gå på rättegångarna på grund av att Mladiç drabbats av stroke vid flera tillfällen. Visade Mladiç sådan barmhärtighet mot folket i Srebrinca? frågar sig Azedin.

Annons

MEN FÖR LIVET

I dag så bor Azedin Oklopcic i Borgholm och jobbar som lärare på Victoriaskolan. Han lider av flera sjukdomar som är kopplade till det han upplevde under kriget och i fånglägret.

– Det känns bäst när jag är hemma själv, får lyssna på bosnisk musik och gråta. Jag har Parkinson, jag har ångest och jag har post-krigssyndrom. Jag haltar när jag går. Men jag är stolt att jag och min familj, mina vänner och bekanta överlevt. I dag så kan vi berätta för omvärlden vad som hände under kriget. Det ska inte få glömmas.

EMIL ANDERSSONFakta/Bosnienkriget

Från början ett inbördeskrig som startade efter att staten Bosnien-Herzegovina utropats i april 1992. Kriget fördes först mellan bosnienserber och bosniska muslimer men i ett tidigt skede så blandar sig även Kroatien i. Kriget slutar först 1995 efter att NATO fått kännedom om massakern i Srebrenica.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons