Annons
Nyheter

”Upphäv landskapsbildskyddet omedelbart”

Nyheter • Publicerad 11 augusti 2006

STRANDSKOGEN

Låt kommunen själva besluta i ärenden som i dagsläget regleras av landskapsbildskydd och strandskydd, kräver kristdemokraterna och folkpartiets representanter i Mörbylångas miljö- och byggnadsnämnd.

Annons

Curt Ekvall (kd) och Berne Klysing (fp), ordförande respektive ledamot i miljö- och byggnadsnämnden, vill att landskapsbildskyddet slopas omedelbart. Det har närmast lagt en död hand över landborgskanten. Samma öde önskar de strandskyddet, vilket berör de mest expansiva områdena av hela kommunen.

OBEFOGADE AVSLAG

– Vi vill pröva sådana ärenden som vanlig bygglovshantering. Man skall inte behöva åka över sundet till länsstyrelsen så fort det skall byggas, säger Curt Ekvall, som anser att det finns en kultur vid länsstyrelsen att myndigheten skall bestämma eftersom de lokala politikerna inte anses förstå.

Men som lokala politiker tycker de sig vara betydligt mer insatta i problematiken än länsstyrelsens byråkrater, som följer den nuvarande lagstiftningen in absurdum, inte minst vad det gäller strandskyddet.

– Jag har upplevt väldigt många obefogade avslag, där det bara tittas på metrarna, intygar Berne Klysing.

Ett exempel är ett vindkraftverk i Albrunna, som inte blev av eftersom det låg tio meter för nära stranden (290 meter i stället för 300 meter).

– Det finns så mycket strand här på Öland, så varför skall den skyddas överallt, frågar sig Curt Ekvall.

Men han är noga med att betona att det handlar om att lätta på strandskyddet för strandnära tomter, inte att skapa en massa nya strandtomter, vilka skulle hindra allmänheten från tillträde.

– Vi vill snarare göra stränderna mer tillgängliga.

EN RÄTTVISEFRÅGA

Annons

Som exempel på hur fel landskapsbildskyddet kan slå tar de ett område i Strandskogen. Det anses värt att skydda eftersom länsstyrelsens uppfattning är att marken är en öppen åker. Så var fallet i slutet av 60-talet – numera växer det en tallskog där.

– Vad är det för landskapsbildskydd man skall värna om här? undrar Curt Ekvall och Berne Klysing.

Att lätta på reglerna är inget kortsiktigt tänkande för att sälja ut mark till hugade spekulanter, intygar de.

– Det är en rättvisefråga att så många som möjligt skall få tillgång till sådana här marker, säger Berne Klysing.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons