Annons
Nyheter

Uppdrag: undanröja nazibombhot

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011

ÖSTERSJÖN

Tyskarna förlorade andra världskriget. Och dumpade därefter senapsgas och nervgas från andra världskriget i Östersjön.

Annons

Än idag dör folk av dessa nazistbomber - något som Sjöfartsverket nu ska råda bot på.

I dem lugnaste vatten, som man säger. Utanför Ölandskust, i Östersjön, finns det ungefär 50 000 kemiska stridsmedel, livsfarligt substans i form av nervgas och senapsgas.

– När andra världskriget var slut så dumpade framför allt tyskarna sina bomber i Östersjön. Stridsmedel som fortfarande ligger kvar och orsakar livsfara i för de som fiskar i områdena var dag, säger Ulf Olsson, chef för sjömätningen som Sjöfartsverket nu ska göra i Östersjön. Målet är till att börja med att exakt kartlägg vart bomberna finns.

– Det händer då och då att en fiskare får upp senapsgas i sitt när och sedan skadas svårt, till och med avlider.

”HÅL I HUVUDET”

Sjöfartsverket har hyfsad koll på vart bomberna finns och det stora området ligger en bra bit ifrån Ölands kust. Men det finns även mer närliggande småområden som ska kontrolleras.

Hur tänkte tyskarna när de dumpade allt sitt stridsmedel i havet?

– Ja, för oss känns det ju som att de hade hål i huvudet. Men på den tiden tänkte de helt annorlunda, och det var precis efter ett världskrig där det blev vardag att folk sköts ihjäl.

– Och tanken var väl lite som så att sjön klarar av allt.

KLARA 2013

Annons

Projektet inleds om ett par veckor och är ett miljöprojekt som EU anordnar. Den första tiden, fram till mitten på december handlar om att kartlägga. Målet är sedan kunna informera alla berörda yrkesfiskare om var farligt stridsmedel finns. Under den andra delen, fram till 2013, kommer de att undersöka hur pass farligt det är för den omgärdande havsmiljön. Hur mycket av stridsmedlet som faktiskt sprids ut i havet från läckande bomber och granater. Och vilken skada som andra världskrigets kvarlevande nazibomber faktiskt ställer till för djur och natur på havsbotten.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons