Annons
Nyheter

Uppåt för ö-turismen

Nyheter • Publicerad 14 juni 2007

ÖLAND

Nu har det vänt! Efter flera av år av oförändrade siffror ökade turismomsättningen på Öland med 144 miljoner 2006, +14 procent, till nästan 1,2 miljarder kronor.

Annons

– Det här är oerhört starka siffror och nu känns det verkligen att vi är på gång på Öland, säger turistchef Gustaf Öholm. Visst är årssiffrorna väderberoende men det här bevisar ändå att Öland håller på att stärka och befästa sin redan starka position som Sveriges ledande semester- och upplevelseö.

”NU SPELAR VI I ELITSERIEN”

– Vi har satt igång ett åtgärdsprogram som saknar motstycke på Öland historiskt och nu ”spelar vi i elitserien” i Sverige. Våra ägare kommunerna och näringslivet satsar stora pengar. Mot den bakgrunden känns de här siffrorna som en bekräftelse på att vi satsat rätt.

14 procent är en mycket kraftig ökning, särskilt i jämförelse med det generella snittet i Sverige som inte alls når upp till denna nivå. Dessutom innebär den cirka 100 nya årsarbeten vilket ger en ökad skattekraft, påpekar Öholm.

– Och ökningen innebär också att antalet övernattningar steg från 3,2 till 3,5 miljoner förra året.

Positivt i sammanhanget är också Gotlandsbolagets sommartrafik mellan Grankullavik och Visby, redan är en succé trots att premiärturen gör först nästa onsdag. Fram till härom dagen hade man bokat 11 000 passagerare och 2 500 bilar, och dessutom många cyklar och motorcyklar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons