Annons
Nyheter

Unik brun böna skall skyddas

Nyheter • Publicerad 10 november 2006

ÖLAND

Öland är den enda plats i Sverige, där det odlas bruna bönor. Nu vill länsstyrelsen få den unika bönan ursprungskyddad och ge den en särställning inom EU.

Annons

I samarbete med Mörbylånga kommun, Odalmannen i Mörbylånga och Kalmar-Ölands trädgårdprodukter i Färjestaden, försöker länsstyrelsen få till stånd ett särartskydd inom EU för den öländska bruna bönan.

I dagsläget finns ”Brown beans from the island of Öland, Sweden” upptagen på The Ark of Taste (Smakernas ark), ett register över produkter och recept som riskerar att försvinna. Målet med arken är att återskapa, beskriva, katalogisera och föra fram bortglömda smaker.

Där återfinns även bland annat den svenska flodkräftan och rökt reninnanlår – och snart kanske även ölandsvete. Det sistnämnda synnerligen ovanligt.

– Jag vet inte ens om det finns någon på Öland som odlar det längre, säger Annigun Wedin, funtionschef på länsstyrelsens lantbruksenhet.

Initiativtagare till denna ”Noaks ark” för mat och dryck är den internationella ekogastronomiska rörelsen Slow Food, vilken arbetar för smakernas och den biologiska mångfaldens bevarande.

SÄTT ATT SYNAS

Vartannat år anordnar Slow Food en gigantisk livsmedelsmässa, Salone del Gusto i Turin, vilken lockar flera hundratusen besökare och är ett unikt tillfälle att synas.

Men för att få ställa ut där krävs att produkten är upptagen i Slow Foods presidiaprojekt Suovas, vilket Fredrik Fogelberg, tidigare vetenskaplig ledare för Torslunda försöksstation numera forskare vid Jordbrukstekniska Institutet i Uppsala, fått i uppdrag av länsstyrelsen att arbeta för.

– Då kan öländska bruna bönor marknadsföras i hela Europa, men det kräver naturligtvis att bönodlarna själva hjälper till, säger Fredrik Fogelberg.

Som ett led i detta vill man även få de öländska bönorna särartskyddade genom en så kallad skyddad geografisk beteckning, SGB.

Annons

SOM CHAMPAGNE

Det skulle ge dem ett motsvarande juridiskt skydd som Champagne, vilket ju måste ha sitt ursprung i just det franska vindistriktet Champagne för att få stoltsera med detta varumärke.

– Eftersom bruna bönor endast odlas på Öland, vill vi ju inte att man ska kunna snylta på detta genom att importera bönor från utlandet och ge sken av att de är öländska, säger Fredrik Fogelberg, som nu kommer arbeta för att ge de öländska bönorna en regional identitet.

Till nästa höst hoppas man att särartskyddet skall vara verklighet – men först skall naturligtvis EU säga sitt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons