Annons
Nyheter

Ungdomar flyr Öland

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011

ÖLAND

När ungdomar är i 20-årsåldern flyttar de ifrån Öland.

Annons

En given, beständig sanning. Eller?

Kan det istället vara så att de vuxna driver bort ungdomarna?

– Politiker och äldre i samhället måste sluta nedvärdera de ungdomar som väljer en framtid på landsbygden, säger Peter Möller, forskare som är redaktör för den nya boken ”Vem bygger landet? Denna handlar om de ungas situation på landsbygden. Och i den framkommer det hur svårt det är för ungdomar att faktiskt bo kvar i hemorten på landet - på grund av samhällets attityder.

– Jag har pratat med politiker som till och med sagt att de blir oroliga om inte unga väljer att flytta efter gymnasiet. Och det är ju inget fel i att flytta, men att säga att man blir orolig för att någon inte flyttar, det är en helt annan sak.

”LANDSBYGSDÖD”

I Mörbylånga kommun lämnar ungdomarna i alla hast ön från och med att de fyllt 20 år för studier eller jobb på annan ort. Faktum är att flykten är den dubbla jämfört med riket i stort. Massflykten innebär ofta domedagsrubriker med ordet ”landsbygdsdöd” som koncensus. Men det handlar då om en bedrövande situation för folk på landet som de själva medverkar till menar Peter Möller.

– Det blir problematiskt, när de äldre säger att det är bättre att flytta till storstaden än att bo kvar.

För att åstadkomma en förändring menar han att folk måste ha en annan attityd, bli mer stolta över sin ort.

– I själva verket borde man ta upp frågan och reflektera kring för- och nackdelar. Sedan påtala att de som stannar kvar är behövda.

– Inte ta förgivet att ungdomar inte är intresserade av politik utan förstå att deras engagemang är annorlunda än förr, inte visar sig i antal medlemmar i ungdomsförbund.

Annons

ÄRVER ATTITYD

Det handlar alltså om en långsiktig förändring, men något som håller på att genomföras i till exempel Dalarna med gott resultat.

– Det är svårt att förändra, men folk måste se på sin kommun som attraktiv i grunden om de unga ska vilja stanna kvar. De ”ärver” ju de äldres syn på hemorten ofta.

Pressen från samhället är dock en sådan stor slägga att dess slungande styrka inte går att omvända över en natt.

– Vi ser ju inga tecken på att synen förändras generellt i landet utan storstaden anses som finare just nu.

– Och självklart ska vi inte heller stoppa ungdomar som vill plugga och jobba på större orter, däremot ska vi inte heller underminera motsatsen.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons