Annons
Nyheter

Unga prövade på militärlivet

Nyheter • Publicerad 29 januari 2008

ALGUTSRUM

Det ska börjas i tid, det som kamouflagegrönt ska bli.

Annons

– En mycket vettig fritidssyssla, förklarade försvarsutbildaren Patrik Granlöv när Försvarsutbildarna Ungdom Öland bjöd in till rekryteringsdag.

Militärliv i förtid och för såväl tjejer som killar – det erbjuder Försvarsutbildarna Ungdom Öland, som trots sitt namn är en gammal förening med rötterna i tidigt 1900-tal. I dag har föreningen ett 20-tal medlemmar mellan 15 och 21 år och det finns plats för fler.

CIVIL NYTTA

Under helgens rekryteringsdag vid hemvärnsgården i Algutsrum kom ett 20-tal intresserade ungdomar för att få en första inblick i militärlivets mysterier och försvarsutbildare Granlöv, med sergeant-titel under tiden i lumpen, gjorde sitt för att värva nya medlemmar.

– Friluftsliv, skytte, överlevnad, sjukvård - det är är mycket att uppleva och lära som medlem och det är mycket som man har nytta av i det civila livet. En mycket vettig fritidssyssla.

De som redan värvats uppges trivas.

– Ungdomarna tycker att det är roligt och vi märker att de växer, berättade Glömminge-sonen.

FIFTY-FIFTY

Redan kommande helg väntar den första övningen för både gamla och nya medlemmar där bland annat tältresning står på programmet – att resa ett 12-mannatält med kamin, skorsten och allt kan innebära svårigheter för den oinvigde.

– Vi har åtta helgövningar under året plus veckokurser man kan åka iväg på, allt för 30 kronor i medlemsavgift.

Annons

Såväl tjejer som killar lockas av livet i militärgrönt.

– Just nu är det fifty-fifty.

Skjutning?Jodå, skjutning och vapenutbildningen och ”spännande övningar” finns i utbudet och som någon medföljande förälder uttryckte saken:

– De sitter ju inne och spelar data-krigsspel såväl dagar som nätter, då är väl det här bättre!?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons