Annons
Nyheter

Underkänt för flera restauranger

Nyheter • Publicerad 29 juli 2010

BORGHOLM

Flera livsmedelsföretag i Borgholms kommun har underkänts efter nyligen utförda inspektioner.

Annons

– Vi har mycket att göra, kommenterar livsmedelsinspektör Jan Ekelin.

Vid en oanmäld inspektion på Djupviks bykrogden 5 juli hittades arton avvikelser, varav fyra bedömdes som allvarliga.

Eftersom miljö- och byggnadsförvaltningen numera och av okänd anledning anser att stora delar av inspektionsresultaten är arbetsmaterial och icke offentliga går det inte att utröna vad avvikelserna bestod av, förutom att de hittades i ”kontrollområden” som rengöring, underhåll, personlig hygien, tid och temperaturprocesser med mera, med mera.

FRÅGETECKEN

På tidigare stoppade Kronani Köpingsvik konstaterades sex avvikelser mot livsmedelslagstiftningen, två av dem allvarliga. Dessa två gäller ”förvaring/lagring av råvara/färdigvara” samt ”iakttagelser som berättar faktiska förhållanden” inom området tid och temperaturprocesser.

Café Koppar-Gustaf vid Högby Kvarn i Löttorp besöktes den 8 juli för ett ganska nedslående resultat: 16 avvikelser varav två allvarliga.

Flest avvikelser hittas under rubriken ”rengöring”, uppräknade punkter är ventilation, golv, väggar och tak, golvbrunnar samt städmaterial, förmodligen fann inspektören smuts inom dessa områden - men Ölandsbladet vet inte, som tidigare påpekat råder numera sekretess i skarp kontrast till den tidigare ambitionen att nå ut till konsumenterna med fullödiga inspektionsresultat på nätet och Smileys därtill.

VÄRST

Ölands golfrestaurangi Källa är snäppet sämre än Koppar-Gustaf, matstället vid Ölands äldsta golfbana gör en rejäl bogey med 18 avvikelser, fem bedöms som allvarliga. Här får restaurangen underkänt inom flera delområden under rubriken ”Tid och temperaturprocesser”, troligen på grund av - vilket tidningen bara kan spekulera i eftersom...ja, ni vet, sekretess – bristfällig dokumentation.

Även Kårehamnskioskenhar lite att jobba med, där fann inspektören 12 avvikelser, två allvarliga.

Annons

Värst, alternativt sämst, i klassen är Böda Deli. Vid oanmäld inspektion den 6 juli kunde inspektören konstatera inte mindre än 25 avvikelser, varav fyra allvarliga. Exakt vad avvikelserna bestod av går inte att utröna. Eventuell oroad allmänhet får därmed sväva i ovisshet om bristerna på Böda Deli.

LJUSGLIMTAR

Några ljusglimtar finns i detta mörker av underkännanden. Två företag som kan räta på ryggen, om den överhuvudtaget varit krökt, är ICA Nära Källaoch Lundegårds restaurang.

Mattias Carlsson och kompani i Källa noterar det närmast unika inspektionsresultatet noll (0) avvikelser och Lundegårdsfolket är bara steget efter med en (1) enda avvikelse och den gäller dokumentation.

Varför miljö- och byggnadsförvaltningen gått från öppenhet till sekretess är omöjligt att få svar på.

– Den frågan får du ställa ”högre upp”, säger Jan Ekelin och hänvisar till miljö- och byggchefen Göran Borgö, på semester till den 2 augusti.

En ledtråd kan möjligen vara den mängd av klagomål flera restauranger riktade mot Smiley-systemet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons