Annons
Nyheter

Tvistemål om skärmdump

Nyheter • Publicerad 5 november 2013

En tvist i tingsrätten mellan Mörbylånga kommun och en invånare gick vidare till hovrätten. Det slutade med att kommunen dömdes att betala ett mindre skadestånd och rättegångskostnader till motparten. Och att deras egna kostnader hittills har landat på omkring 200 000 kronor. Nu går ärendet vidare till Högsta domstolen.

Den aktuella tvisten startade när Mörbylånga kommun i ett sammanhang använde en så kallad skärmdump från mannens hemsida. Man gjorde en bild av hemsidan, skrev ut den och använde den som bevis i ett annat ärende i tingsrätten. Mannen hävdade då att de hade brutit mot upphovsrättslagen, då det som han publicerade på sin hemsida var hans egendom.

Annons

I tingsrätten dömdes mannen skyldig att betala kommunens rättegångskostnader, då rätten bedömde att kommunen inte hade gjort något fel. Men mannen nöjde sig inte utan drev ärendet vidare och överklagade till hovrätten. Hovrätten gick där på mannens linje och dömde Mörbylånga kommun såsom skadeståndsskyldiga.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons