Annons
Nyheter

Tveksamhet kring stiftsgård

Nyheter • Publicerad 22 november 2006

Det är inte bara stiftsstyrelsen i Växjö som är tveksamma till fortsatt stöd av Kastlösa stiftsgård.Fyra medlemmar av Södra Ölands kyrkonämnd reserverar sig skriftligt mot att teckna andelar i stiftsgårdens nya ekonomiska förening.

Det visar det senaste protokollet från kyrkonämnden för Södra Ölands kyrkliga samfällighet som Ölandsbladet tagit del av.

Annons

Kastlösa stiftsgård är en synnerligen het potatis.

Alla sydölänningar är inte lika övertygade om att Växjö stiftsstyrelse enbart består av en samling rövare som vill ta pengar från Öland och lägga dem på kursgården i Tällberg...

Ordföranden för Kastlösa Stiftsgårds Ekonomiska förening, Lars Graaf, berättade vid en presskonferens i förra veckan att Södra Ölands Kyrkliga samfällighet gett sitt stöd till den nybildade föreningen som ska ta över verksamheten i Kastlösa. Detta sagt som ett bevis på att stödet för stiftsgården är stort på södra Öland.

Men Ölandsbladet har papper på att det är ett bräckligt stöd.

Tunga kyrkopolitiker som John-Iwar Winbladh, Gun Karlesand, Karl-George Ekwall och Gunnar Alvgrim har alla fyra undertecknat reservationen mot kyrkonämndens beslut att teckna andelar i Kastlösas ekonomiska förening.

Orsakerna är många. I protokollet finns tio punkter nedtecknade. De tyngsta argumenten:

• Den ekonomiska situation för Växjö stifts stiftsgård i Kastlösa med kontinuerligt budgetunderskott under en lång följd av år.

• Stiftsgårdens situation i andra avseenden än relaterade till budgetunderskott.

Enligt Birger Gunnarsson, som är ledamot av styrelsen för den ekonomiska föreningen Kastlösa Stiftsgård har gården gått med ett årligt genomsnittligt underskott på 300 000 kronor. Resultatet har över åren varierat mellan ett balanserat resultat och ett underskott på 900 000 kronor.

Med en mindre personalstyrka kan stiftsgården påvisa bättre resultat.

Enligt Birger Gunnarsson har styrelsen för den ekonomiska föreningen gjort en bedömning av att det årliga resultatet framöver kommer att ligga mellan ett balanserat resultat och ett överskott på 300 000 kronor. Förutsättningen då är att stiftsbidraget på två miljoner ligger kvar och inte som nu föreslagits dras ned till en miljon kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons