Annons
Nyheter

Trög mätare friade snabb bilist

Nyheter • Publicerad 5 maj 2008

FÄRJESTADEN

Den 53-årige stockholmaren blåste förbi både medtrafikanter och en polisbil på Ölandsbron. I tingsrätten skyllde han på en trasig hastighetsmätare – och fick rätt...

Annons

Vanligtvis brukar fortkörningsmålen vid Kalmar tingsrätt avgöras ungefär lika fort som bilarna framförts. Men mål B 948-08 kom att bli annorlunda...

BLÅSTE OM POLISBIL

Det var den 5 november som polisen stannade en bil på Ölandsleden som kört 90 kilometer i timmen trots att rådande hastighetsbegränsning var 70 kilometer i timmen. Polisbilen var en av många bilar som blivit omkörda av stockholmsbilen.

Föraren av bilen, den 53-årige stockholmaren var helt oförstående till anklagelserna att ha kört för fort, när polisen stannade honom. Han hävdade att han följt hastighetsmätaren i sin bil och insisterade på att polismännen skulle testköra hans bil. Och det gjorde polisen. Resultatet? Inget fel på den hastighetsmätaren!

53-åringen gav sig inte. Det här var andra gången han råkat ut för den trilskande hastighetsmätaren. Hemma i Stockholm lämnade han in bilen på service, där bilen testades och provkördes. Resultatet? Hastighetsmätaren påvisade inga brister.

UPPSÅT EJ BEVISAT

Men då kom 53-åringen på att bilen vid båda tillfällena då hastighetsmätaren visat fel uppgifter stått parkerad i kyla under 10-12 timmar. Det blev ett nytt besök till bilfirman som ombads kontrollera hastighetsmätaren ännu en gång, med nya fakta i målet. Inför tingsrättsförhandlingarna kunde sedan 53-åringen stoltsera med ett intyg från bilfirman som berättade att när bilen stått utomhus i minusgrader över natten så visade hastighetsmätaren 20-30 kilometer för lite.

Felet försvann efter tre-fyra mil. Intyget tillsammans med ett kvitto på en nyinköpt hastighetsmätare gjorde att tingsrätten ogillar åtalet mot 53-åringen. Det anses inte bevisat att mannen haft uppsåt att köra för fort.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons