Trio med krispigt extraknäck
HALLTORP
Tre klasskompisar med extraknäcket som ger deg – för ögonblicket i form av surdegen ”Sture” men siktet är inställt på hårdvaluta. Det tunna knäckebrödet Ölands krisp kan bli ett framgångsrecept för en trio helgbakande 18-åringar från Ölands Gymnasium.
Scen:Bageridelen i Halltorps Gästgiveri.
Veckodag:Söndag.
Aktörer:Stefan Karlsson, Nybro, Kristoffer Sunesson, Köpingsvik, och Kalle Pettersson, Alböke, samtliga Sista-års-elever på Ölands Gymnasium.
Uppgift:Baka mängder av det egna tunna knäckebrödet ”Ölands krisp, det som för ett år sedan var projektarbete är nu ett UF-företag (Unga Företagare) med affärsplan, budget, marknadsföring och rubbet.
Recept:Hemligt.
Turneplan:ICA i Borgholm, Halltorps Gästgiveri och test i Kalmar.
BUTIK
18-åringarna i Halltorp-köket har bråda dagar, varje söndag är inbokad för knäckebröds-tillverkning från morgon till kväll. Det som i begynnelsen var projektarbete och baguetter är i dag, efter eget recept och efter intensivt provbakande, det tunna kryddiga knäckebrödet Ölands krisp. Nu är tiden mogen för lansering i butik.
– På torsdag är det provsmak på ICA i Borgholm och samtidigt släpps brödet i butiken. ICA är den första riktiga grejen för oss, berättar den något mjölige Kalle Pettersson.
GOTT!
De som redan smakat är nöjda, berättar Stefan Karlsson.
– Den vanligaste kommentaren är ”väldigt gott” och alla tycker att det är en god idé. Fast det är mycket bak också, varje söndag. Och en massa pappersarbete, berättat han och gör ett prydligt runt hål i mitten av det runda brödet.
– Det ska vara hål, så ska det vara även om brödet är modernt: tunt och kryddigt. Tradition och nytt på en och samma gång, anmärker bagare Pettersson.
MÄSSA
Målet är att sälja 30 paket Ölands krisp i veckan och om köparna gör som trion hoppas kan det unga företagandet, vilket de till rektorns stora belåtenhet lär vara först med på Ölands Gymnasium, utmynna i något större.
– Lyckas vi bra...ja, då får vi se hur vi gör efter skolan. Men först och främst får vi se hur det går med försäljningen, säger Kalle Pettersson.
Förutom butiks- och restauranglansering tänker trion även satsa på dem kommande Unga Företagare-mässan i Högsby i mars månad.
STURE
Receptet är som påpekats hemligt, men smaken är enligt trion: Kryddigt och krispigt med mycket smak.
– Basen är vår surdeg. Den gör väldigt mycket, vi kallar den för Sture!
Ölandsbladets utsände testade givetvis trions runda skapelser och jodå, det både smakar och lovar gott. En bra start på middagen och troligen högvilt för trendiga restauranger.