Annons
Nyheter

”Trelleborg gör sitt bästa för att undvika ett dåligt avslut”

Nyheter • Publicerad 4 mars 2008

MÖRBYLÅNGA

Arbetet med att mildra konsekvenserna av Forshedas flytt till Estland fortgår mer eller mindre som planerat. Flera intressenter står på kö för att överta fabrikslokalerna, men beslut om vem det blir ligger hos Trelleborg.

Annons

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) befinner sig för närvarande i vinterlandet Hemavan för att åka skidor. Men innan han drog till snörika trakter stannade han och representanter för Regionförbundet i Stockholm för att sammanträffa med koncernledningen för Trelleborg (som äger Forsheda).

– Vi träffade bland andra koncernchefen och vd:n för Trelleborg, Peter Nilsson, säger Kent Ingvarsson via mobil från ett soligt och snörikt Hemavan.

– Vi ville ha en uppdatering om vad som är på gång med Forsheda.

Vad fick då delegationen från Mörbylånga och Regionförbundet veta? Ja, om någon tror att Trelleborg har ångrat flytten, så är det bara att säga: Glöm det.

– Peter Nilsson kunde meddela att man har fem–sex företag på gång som är intresserade av lokalerna i Mörbylånga. Och sedan sak vi ha ytterligare en avstämning i slutet av denna månad.

”LÅTER FAKTISKT BRA”

Peter Nilsson, som tillträdde som koncernchef i slutet av 2005, har tidigare varit med om en liknande händelse som ”Forsheda-historien” inom koncernen.

– Men då blev slutresultatet ganska dåligt berättade han för oss. Och nu vill de göra sitt bästa för att undvika ett lika dåligt avslut.

Fick du inte veta något mer konkret? Exempelvis vilka företag det rör sig om? Hur många anställda med mera, med mera.

– Vad det gäller antalet möjliga anställda framöver, så rör det sig om ett spann på 10–15 till 25–30. Men direkt vilka företag det handlar om kan jag inte säga.

Annons

Kent Ingvarsson tycker att läget just nu ”faktiskt låter bra”.

– Men det brådskar. Senast det tredje kvartalet måste vi ha ett utarbetat koncept.

FORTLÖPANDE DIALOG

För ögonblicket är det alltså locket på som gäller. Bollen ligger hos Trelleborg, som verkar vilja sköta det mesta själv.

– Men kommunen är givetvis inte avhängd, hävdar Kent Ingvarsson.

– Vi för en fortlöpande dialog med Trelleborg och vi har hjälp av Regionförbundet där man har expertis som varit med om andra nedläggningar, exempelvis Electrolux i Västervik för något år sedan.

Men det är ändå Trellborg som styr, eller hur?

– Jo, de vill hålla i trådarna och plocka fram ett lämpligt koncept. Men jag hoppas och tror att det till slut ska bli en hyfsad lösning på problemet.

ULF HEDMAN

Läsarfråga:Hur tycker du att Trelleborg agerat vad gäller Forsheda-fabriken på Öland? Mejla till webben@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons