Annons
Nyheter

Torkan hotar vattennivåerna

Nyheter • Publicerad 3 juni 2008

ÖLAND

Varningsflaggan är hissad, vatten riskerar att bli en bristvara i sommar.

Annons

– Grundvattennivåerna kan minska ganska fort, en viss bävan finns, säger Roger Lundby-Persson, drifttekniker vid vattenverket i Köpingsvik.

Sveriges geologiska undersökningar, SGU, varnar för att flera landsändar som redan nu har mycket låga grundvattennivåer kan få problem med vattentillgången om torkan fortsätter.

– Det är väl det som är bekymret, det är inget vatten på väg ner. Vi får leva med det vatten som finns i ”badkaret”, säger Roger Lundby-Persson, drifttekniker på Borgholm Energi.

Den lokala vattensituationen har han endast några tangentslag bort, dataskärmen i vattenverkets övervakningsrum ger snabb information om grundvattennivåerna i kommunens vattentäkter.

– Här Köpingsvik är det ganska normalt just nu, i Rälla är tendensen något under det normala utan att vara alarmerande, Löttorp ligger bra till och i Lindby är tendensen något lägre, utan att vara någon fara. Sammanfattningen är normalt/något lägre, men inget alarmerande, utläser Roger Lundby-Persson från siffrorna på skärmen.

FÖRBUD?

Mörka moln tornar ändå upp sig vid horisonten. Dessa är nämligen helt utan vatten.

– Som jag sa, det är inget vatten på väg ner. Vintern var torr, vi hade ingen snösmältning, vi tappade ett par 100 000 kubikmeter i infiltrationen den här säsongen eftersom även kanalerna var torra...man bör flagga för att grundvattennivåerna kan minska ganska fort, i såväl våra kommunala täkter som privata brunnar. En viss bävan finns.

En tid av torka utlöser i regel en kedjereaktion bland trädgårdsfolket, de med mer eller mindre gröna fingrar. Kubikmeter efter kubikmeter dyrbart och noga kontrollerat dricksvattens sprids ut över törstande gräsmattor, trädgårdsland och rabatter. Dylik bevattning ogillas instinktivt av vattenfolket på Borgholm Energi.

– Det är vårt största bekymmer, större än folk som fyller pooler. Vattenspridare som står på dygnet runt vill vi inte se, säger Roger Lundby–Persson och är inne på bevattningsförbud.

Annons

– Normalt brukar bevattningsförbudet komma efter midsommar, midsommar är alltid ett första test på hur vi står. Fast i det här läget skulle vi egentligen rekommendera bevattningsförbud redan nu...men det är inte jag som bestämmer!

Enligt den engelska vädersidan ”uk.weather.com” går Borgholm en torr framtid till mötes i det korta perspektivet. I bolagets 10-dagarsprognos finns inte en tillstymmelse av regn, däremot utlovas idel solsken och temperaturer mellan 20 och 25 grader fram till den 11 juni.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons