Annons
Nyheter

Tjänade 97 000 - förlorade socialbidrag

Nyheter • Publicerad 25 juli 2008

En 42-årig man ansökte om bistånd från socialnämnden i Mörbylånga kommun, för att kunna försörja dotter och husdjur. Men socialnämnden sade nej, mannen hade nämligen tjänat drygt 97 000 kronor bara under en månad.

Mannen har därefter överklagat beslutet till länsrätten, eftersom han menar att den höga inkomsten kommer från ett skadestånd för förlorad arbetsförtjänst. Detta skadestånd ska han ha använt till att betala skulder.

Annons

I samband med överklagandet har han begärt inhibition, vilket innebär att han ansåg att socialnämnden borde betala ut bidraget i väntan på länsrättens dom. Men detta har inte skett eftersom en sådan betalning inte kan återkrävas om det skulle visa sig att länsrätten avslår överklagan, vilket nu har skett.

Länsrätten menar att skadeståndet till viss del kan ses som ideellt, vilket hade gjort mannen berättigad till bidrag. Men andra faktorer gör att länsrätten bedömer att mannen borde ha haft tillräckligt med pengar för att klara utgifter för både hushåll och mat.

Länsrätten har även avslagit en liknande överklagan i Borgholms kommun. Denna gång handlar det om en kvinna som ansökt om bistånd, men socialnämnden har funnit att hon haft ett ekonomiskt överskott på 15 000 kronor. I sin överklagan hävdar dock kvinnan att pengarna kom från ett skadestånd, som hon sedan använt till att betala skulder, räkningar och livsmedel. Efter bara en halv månad var hennes pengar slut och hon oroade sig för hur hon skulle försörja sina barnbarn, som hon har vårdnaden om, och sig själv. I efterhand har hon informerats om att hon inte skulle ha använt skadeståndet som hon gjorde. Men länsrätten menar att de skäl kvinnan framför inte är tillräckliga för att hon ska berättigas bistånd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons