Annons
Nyheter

”Teracom lägger ut dimridåer”

Nyheter • Publicerad 8 juli 2008

NORRA ÖLAND

Teracoms förklaring till TV-eländet på norra Öland underkänns helt av bödabon Erik Nyberg.

Annons

– Det där med högt lufttryck stämmer inte. Det duger inte ens som dålig bortförklaring, säger den tekniskt intresserade radioamatören.

”Högt lufttryck, extrema väderförhållanden” – ni har hört Teracoms visa förut när TV-sändningarna på norra Öland havererat i en mischmasch av frysta bilder och meddelandet ”Ingen signal”.

SÅG POLSK TV

Radioamatören Erik Nyberg i Böda köper inte Teracoms förklaring.

– Problemen för byxelkrokssändaren förekommit under flera veckor. Det är inget som kommit de senaste dagarna, men det har blivit mer och mer uppmärksammat i takt med att befolkningstalet har ökat. Lufttrycket har varit normalt under ganska lång tid, åtminstone under de senaste två veckorna. Däremot är det ovanliga vågutbredningsförhållanden just nu. På fredagskvällen gick det till exempel bra att ta emot polsk analog TV på norra Öland.

SYNKPROBLEM

Erik Nyberg anser att problemen på norra Öland beror på sändaren i Byxelkrok använder samma frekvenser som den relativt näraliggande sändaren i Västervik.

– När det är bra vågutbredningsförhållanden på TV-frekvenserna kommer starka signaler från Västervik att blandas med signalerna från sändaren i Byxelkrok. Om signalerna då inte är synkroniserade kommer dessa att motverka varandra trots att båda TV-sändarna går som de ska. Det senaste i raden av problem för Teracoms öländska TV-sändningar har varit att Teracom haft fel på utrustningen för att synkronisera signalerna från Västervik och Byxelkrok.

GÖMMER SIG

På Teracom bekräftar informationschefen Lennart Ivarsson att Byxelkrokssändaren haft synkproblem:

Annons

– Men dessa åtgärdades i fredags och TV-tittarna på norra Öland ska ha märkt en förbättring.

Erik Nyberg är duktigt irriterad på Teracom.

– De ansvariga sitter gömda bakom telefonväxlar, som inte ens släpper fram telefonsamtal från upprörda TV-tittare utan bild och ljud, samtidigt som Teracoms informationsnissar lägger ut dimridåer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons