Annons
Nyheter

Sveriges mest hörda röster direktsände inför publik

Nyheter • Publicerad 13 november 2006

KALMAR

Det är inte var dag det ges tillfälle att lösa Melodikrysset tillsammans med programledaren och korsordskonstruktören Anders Eldeman i egen hög person. Detta, och mycket annat, kunde dock de göra som besökte Öppet hus i Radio Kalmars nya lokaler i lördags.

Annons

Redan en halvtimme innan Lisa Syrén och Lasse Swahn drog i gång Ring så spelar vi, som också sändes från Kalmar denna helg, samlades de första besökarna, vilka snart trängdes framför programledarna till Sveriges mest avlyssnade radioprogram med omkring två miljoner lyssnare varje vecka.

BÖRJADE MED LASSE

– Jag gillar att ha folk omkring mig, så det är bara roligt, tyckte Lasse Swahn, som började sin radiobana i just Kalmar.

Han tyckte det var trevligt att vara tillbaka, och intressant att se de nya fina lokalerna.

– Det är en himmelsvid skillnad från då, inte minst med tanke på den nya tekniken. Nu går allt mycket snabbare, både på gott och ont.

När Lasse började på regionalradion, som det hette på den tiden, bestod redaktionen enbart av honom.

– I dag är de 60 stycken, så du måste varit ganska flitig, konstaterade Lisa Syrén, och spelade upp ett inslag där han rapporterade från Ölandsbrons invigning den 30 september 1972.

Det Lasse annars minns bäst från kalmartiden var att han fick förtroendet att starta upp lokalradion fem år senare, berättade han stolt.

SEXFALDIGA VINNARE

Melodikryssets Anders Eldeman fick hålla till godo med ett tält utanför radiohuset. Trots det var det fullsatt till sista plats – och mer därtill. Ett par av dem var ölänningen Lena Melin och sommarölänningen Anders Adebrant. De fick visserligen inga sittplatser, men tyckte förmiddagen varit lyckad ändå.

Annons

– Vi har blivit intervjuade i både Ring så spelar vi och Melodikrysset. Vi lyssnar alltid på de programmen, berättade Anders Adebrant.

Lena Melin berättade att hon löst Melodikrysset varje gång sedan det startade för 40 år sedan.

– Vi har vunnit sex gånger. Senast vann vi förstapriset, ett musiklexikon. Vi har med oss det ifall det skulle köra ihop sig, avslöjade hon.

Och Anders Eldeman gjorde, i vanlig ordning, sitt bästa för att krångla till det för krysslösarna.

– Det svåraste ord jag haft någon gång var nog Bajadären, en opera. Den gången kom det inte många rätta lösningar. Annars kommer det 10–20 000 brev varje vecka och lika många på Internet.

EN LÄTTAD FREDRIK B

Det är dock mycket pyssel med att göra ett kryss. Mer hantverk än vad man kan tro, berättade Anders.

– I bland går det på en kvart, men i bland får jag knappt ihop det på en hel dag. En gång hade jag ett helt färdigt kryss där ”stolsben” ingick. En annan gång med ordet ”fruntimmer”. Men jag hittade ingen musik som passade, så jag fick slänga båda de kryssen.

Skönt att höra att även Anders Eldeman kan ha problem med Melodikrysset, tycker säkert många. Radio Kalmars Fredrik B Nilsson var också nöjd, men av helt andra orsaker.

– Det var kul med Öppet hus. Så skulle vi ha det varje dag, summerade den klädsamt retsamme Fredrik B, som sade sig vara lättad över att ingen av besökarna ”klappat till” honom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons