Annons
Nyheter

Sven Thidevall ny biskop

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2006

VÄXJÖ STIFT

Det blev en övertygande seger för Sven Thidevall i måndagens ”final” av biskopsvalet. Vid elvatiden på förmiddagen kunde kontraktsprost Leif Bengtsson, som höll i omröstningen i Algutsrum, konstatera att stiftsadjunkt Thidevall fått mer än dubbelt så många ölandsröster som domprosten Jan-Olof Johansson.

Annons

Efter första valomgången för nästan två veckor sedan kunde ingen ny biskop utses. Vare sig förhandsfavoriten Jan-Olof Johansson, som fått flest röster i provvalet, eller ”huvudmotståndaren” Sven Thidevall lyckades få över de 50 procent av rösterna som hade krävts.

Valresultatet den 5 oktober avslöjade dock att Thidevall stod närmast biskopsstolen, med nästan dubbelt så många röster som Johansson (44 procent mot 23). När måndagens röster räknats stod det klart att Sven Thidevall fått hela två tredjedelar av stiftets röster, närmare bestämt 67 procent, medan Jan-Olof Johansson fick nöja sig med 28 procent. Omkring fem procent (24 röster) var blanka eller ogiltiga.

EN ÖLÄNDSK BLANKRÖST

Även i Algutsrums kyrka var Thidevall favoriten, om man får tro valresultatet. Han fick 18 av de 26 rösterna, av vilka en var ogiltig (blank).

– Det kan ju vara någon som hade en annan kandidat än Sven Thidevall eller Jan-Olof Johansson. Så får man nog tolka det, tror Leif Bengtsson.

Valdeltagandet på Öland var också något lägre än senast. Då infann sig 28 av 31 röstberättigade. Denna gång konstaterades ytterligare två frånvarande, bland andra kyrkoherden Jan-Olof ”Julle” Lund, som befann sig i Rom.

– Det var flera av prästerna som var på resa, förklarar Leif Bengtsson, som också berättar att antalet ersättare bland elektorerna (de förtroendevalda lekmännen, reds anm) var fler än tidigare.

Trots det kan man nu alltså konstatera att vi fått en ny biskop och att hans namn är Sven Thidevall, även om valresultatet i skrivande stund är preliminärt.

– Men vår förhoppning är att vi ska få en ny biskop. Båda kandidaterna är mycket kompetenta, så jag tror det blir bra vem som än vinner, säger Leif Bengtsson.

Den slutliga sammanräkningen av biskopsvalets andra omgång äger rum under tisdagen. Valresultatet kan överklagas inom tre veckor och den 7 november vinner biskopsvalet laga kraft, under förutsättning att Svenska kyrkans valprövningsnämnd dessförinnan har tagit ställning till ett överklagande som redan kommit in, och att inte ytterligare överklaganden skall behandlas.

Annons

Sven Thidevall (född 1949, prästvigd 1979)1979-1987 Präst i Stockholms stift (Spånga och Gustav Vasa)1987-1990 Präst i Växjö stift (Ålem)1991-2000 Student och doktorand, prästvikariat i Roslagen2000-2002 Forskare vid Diakonivetenskapliga institutet

ochtf lektor i kyrkohistoria vid Uppsala universitet.2003-2006 Stiftsadjunkt i Strängnäs stift (”församlingsdoktor”)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons