Annons
Nyheter

Sven-Göthe siktar på riksdagen

Nyheter • Publicerad 4 januari 2006

ÖLAND

Nästintill politisk nykomling vid förra valet - nu redo för riksdagen.– Jag är nominerad och kommer att göra ett intensivt valarbete, avslöjar centerpolitikern Sven-Göthe Lidheim, Byxelkrok.

Annons

Moderatpolitikern Eddie Forsman i Borgholm var först ut med att avisera riksdagsplaner. Som bland de fem på partiets länslista hyser han visst hopp om att vid ett bra val hamna bland de 349 folkvalda i riksdagen.

Näste ölandspolitiker att anmäla sig är Sven–Göthe Lidheim, (c) vars politiska karriär startade för sex år sedan, handplockad av centern efter en framgångsrik bana som Skäftekärrs-general.

intressant period

I dag är 51-åringen från norra Öland kretsordförande, medlem av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, styrelseledamot i gymnasieförbundet och ordförande i utbildningsnämnden.

– På så sätt har det hänt mycket sedan starten och det har varit en mycket intressant period där jag fått stort förtroende från många håll och sådant stimulerar, förklarar Sven-Göthe Lidheim.

en plats

Samtidigt är han till fuller medveten om att vägen till riksdagen är lång, krokig och hård. Många må känna sig manade, få får plats i riksdagshuset.

– Jodå, jag fanns med på länslistan vid förra valet också och stod på 19:e plats och det var väl även där jag hamnade till slut, konstaterar han muntert.

– Men i medlemsomröstningen inför listan kom jag någonstans runt åttonde-nionde plats.

– Och denna medlemsomröstning, klar någon gång i mitten av februari, får visa vilket stöd jag har i länet.

Annons

För stunden har centern i länet en plats i riksdagen och denna ses som given för Anders Åkesson nu när Agne Hansson aviserat sin avgång.

bra val

Namnen därefter är betydligt osäkrare.

– Vi har en mycket stark kandidat i Anders Åkesson, det är knappast någon hemlighet att han är nummer ett.

– Andraplatsen är inte lika tydliggjord och vi räknar med att centern gör ett riktigt bra val, så två länsplatser är ingen utopi, det har centern haft förut.

Vad tyder på att centern gör ett bra riksdagsval?

– Det har svängt fram och tillbaka en tid och nu ligger det väl inte riktigt på topp...men det hinner ändra sig! Och i en borgerlig regering behöver ett stark centerparti.

Hur hårt ska du jobba för en riksdagsplats?

– Först får vi se hur medlemsomröstningen går. Men jag är nominerad och har tackat ja. Jag kommer att göra ett intensivt valarbete, det har jag för avsikt att göra.

Sven-Göthe kan även rapportera om den lokala nomineringsprocessen inom centern.

Annons

– Utan att ge dig namnen så har en hel del nya personer dykt upp på kommunal nivå och det är givetvis kul.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons