Annons
Nyheter

Svarta löner och skattefusk – revision avslöjade stora brister

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2007

BORGHOLM

Skatteverket har slagit till mot den välkända borgholmsrestaurangen Robinson Crusoe. I en revision hittade myndigheten oredovisade intäkter och svarta löner av betydande belopp. Nu upptaxeras rörelsen och en av företagsledarna.

Annons

I revisionen anklagas Robinson Crusoe för omfattande skattefusk under taxeringsåren 2005 och 2006. En av delägarna, en kalmarbo, har enligt Skatteverkets uppfattning och omprövningsbeslut systematiskt plockat ut oredovisade löner från restaurangen. Därmed upptaxeras kalmarbon med 590 000 kronor i 2005 års taxering och 150 000 kronor i 2006 år taxering. Dessutom påförs han ett 40 procent stort skattetillägg.

TRAVVINSTER?

Mannens invändningar avvisas av Skatteverket. De stora insättningar myndigheten upptäckt på kalmarbons privata bankkonto – oredovisad lön enligt Skatteverket – ses därmed inte som lån, återbetalning av lån samt spelvinster.

”Vidare har NN upptagit ett antal travvinster för 2004 och 2005. De travbongar som insänts visar emellertid inte att det NN:s vinster eller att de kommit honom till godo... Vinstbevis av trav från 1994 och 1998 saknar bevisvärde”, sägs det i Skatteverket beslut.

UPPTAXERAS

Skatteverkets revision hittade stora brister i restaurangens bokföring.

”Bolaget har brutit mot bokföringsskyldigheten genom att inte löpande bokföra uppkomna affärshändelser”, skriver Skatteverkets Bertil Åberg i omprövningsbesluten gällande rörelse och delägaren. Brister i bokföringen ska i sin tur ”gömt” inkomster. ”Skatteverket gör bedömningen att oredovisade inkomster till betydande belopp har förekommit i bolaget.”

De oredovisade intäkterna bestäms till 600 000 kronor för taxeringsåret 2005 och 400 000 kronor för taxeringsåret 2006. Pengars anses ha gått till svarta löner. Verksamheten påförs därmed cirka 400 000 kronor i arbetsgivaravgifter inklusive skattetillägg. Vidare höjs mervärdeskatten, den utgående , med totalt 200 000 kronor.

TILLSTÅND?

Att restaurangen haft lägre lönekostnader än genomsnittet för branschen förklaras av bolaget med att de främst anställt ”outbildade skolungdomar”. ”Bolaget har dock inte visat att det varit övervägande skolungdom som varit anställda”, påpekar Skatteverket. Normalt hade restaurangens klammeri med Skatteverket renderat i indraget alkoholtillstånd.

Annons

– Men verksamheten såldes i våras till företaget bakom restaurang Sjöstugan i Byxelkrok och Skatteverkets beslut gäller för händelser innan dess, så i det här läget finns det ingen anledning för mig att agera, säger Bo Johansson, alkoholhandläggare i Borgholms kommun.

Skatteverkets beslut kan överklagas till länsrätten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons