Annons
Nyheter

Sundebys utfyllnad skall bort – beslutet står fast

Nyheter • Publicerad 23 februari 2006

RUNSBÄCK

Beslutet, med tillhörande vitesföreläggande, att Björn Sundebys självsvåldigt utförda utfyllnad i Kalmarsund skall bort står fast. Länsstyrelsen tänker inte pröva ärendet ännu en gång, meddelar landshövdingen som svar på ett öppet brev från markägaren.

Annons

Björn Sundebys enträgna kamp har pågått i flera år, med advokatkostnader på hundratusentals kronor till följd. Men så står det också en hel del på spel för den i Schweiz skrivne sommarölänningen (med ”stamtavla från Öland sedan 1600-talet”, som han själv brukar vara noga med att betona).

Rättar han sig inte i ledet och återställer strandlinjen vid sin fastighet (Runsbäck 7:26) väntar nämligen ett vite på 100 000 kronor och ytterligare 25 000 kronor för varje kvartal utfyllnaden är kvar, sedan Miljööverdomstolen nekat prövningstillstånd. Dessutom finns ett vite på 25 000 kronor för ett igenfyllt dike med ett löpande vite på 5 000 kronor per kvartal.

DYRKÖPT BREV...

Förra torsdagen gjorde Sundeby ett utspel av det lite ovanligare slaget med ett öppet brev till landshövding Sven Lindgren på en halvsida i Barometern, vilket lär kostat honom ytterligare ett femsiffrigt belopp i annonskostnader.

– För mig framstår det som osäkert om länsstyrelsens handläggare har förstått innebörden av den rättsliga processen, skrev han.

Själv anser han sig nämligen ha stöd i en utredning (som för övrigt bekostats av honom själv, reds anm) av Svenska Miljöinstitutet AB, IVL, att hans utfyllnad i sundet inte rör sig om tillståndspliktig vattenverksamhet ”eftersom varken allmänna eller enskilda intressen skadas” – något som nog inte grannarna, vilka hävdar att de fått sin badvik igenväxt på grund av utfyllnaden, håller med om.

– Jag hemställer således ånyo att länsstyrelsen skall beakta innehållet i IVL:s utredning och överväga om det är ett skäl för länsstyrelsen att förändra sitt tidigare föreläggande.

– Länsstyrelsen måste beakta det allmänna krav på agerande som en förvaltningsmyndighet har. Det är inte godtagbart att länsstyrelsen i stället för att fatta ett formellt beslut i anledning av min hemställan tillställer mig en ”underrättelse”, avslutar Björn Sundeby.

...HJÄLPTE INTE

Sven Lindgren hänvisar dock till att den utredning Sundeby åberopar faktiskt har behandlats av Miljööverdomstolen. Domstolen har inte heller begärt någon ny handläggning, varför länsstyrelsen anser sig förhindrad att pröva frågan.

– Andra skäl för att länsstyrelsen inte finner det meningsfullt med att pröva saken på nytt är att de utförda åtgärderna inte överensstämmer med områdets planbestämmelser samt att miljödomstolen efter syn på platsen i sin dom konstaterat att åtgärden är tillståndspliktig, skriver landshövdingen, som också går i god för att ärendet handlagts korrekt av länsstyrelsen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons