Annons
Nyheter

Sundeby högg i sten

Nyheter • Publicerad 14 februari 2007

RUNSBÄCK

Björn Sundeby, omtalad ”utfyllare av Kalmarsund”, lyckades inte få kommunstyrelsen i Mörbylånga med sig på att hamna först i planeringskön för Runsbäcksområdet. Men det var inte en enig styrelse som sade nej. Tre moderater, däribland kommunalrådet Ingvarsson (m) reserverade sig.

Annons

Ett av de mest diskuterade och omskvallrade fastighetsärendena i Färjestaden är utan tvekan den schweiziske mångmiljonären Björn Sundebys ”markarbeten” på den egna tomten i allmänhet och ute i Kalmarsund i synnerhet.

Sundebys lusta för landskapsomvandling i stor skala började redan under förra seklet då grannar noterade att stora stenbumlingar plötsligt baxats upp som fördämning mot Sundets vågor. Vad Sundeby faktiskt gjorde var att utöka sin tomt med åtskilliga kvadratmeter på dels prickad mark, dels på torrlagd havsbotten. På dess nya markytor anlades senare bland annat en tennisbana.

Tilltaget att med holländsk nit sno åt sig fast mark från havet, ogillades efter långt om länge av såväl länsstyrelse och miljööverdomstol. En dom från den senare instansen kräver också att fördämningen ska rivas.

ONT BLOD

Björn Sundeby har dock varit ganska om sig och kring sig med kommunens representanter. Via vältalig advokat har Sundeby fört fram sina åsikter och bland mycket annat begärt att den detaljplanläggning som ligger i faggorna för Runsbäcksområdet ska göras i särskilda etapper. Det vill säga först ska hans fastighet, som alltså växt ett antal kvadratmeter sedan inköpet, petas in med förtur i planläggningssarbetet. En lätt skitsak anser Sundeby, som själv givetvis kommer att bekosta detaljplaneläggningen.

Denna begäran har väckt mycket ont blod bland grannar och andra färjestadsbor. Det allmänna snacket på bygden går ut på att ”bara man har pengar så kan man fixa allt – regler, förordningar och kommungubbar.”

GRÄVSKOPOR

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fick också Sundeby visst stöd från den moderata gruppen med kommunalrådet (och Runsbäcksbon) Kent Ingvarsson (m) i spetsen.

Samtliga kommunstyrelseledamöter, utom just moderaterna, sade bestämt nej till Sundebys begäran. Och att exempelvis sossarna också sade nej, har särskilt upprört Sundeby som skickat en ilsken e-post till Tommy Eliasson (s) där man bland annat kan läsa att det är ”jättedåligt” av Tommy Eliasson att rösta nej.

Dessutom undrar Sundeby varför sossarna ”vill sätta en käpp i hjulet”. Sundeby hoppas också att Tommy Eliasson tar sig tid att åka ner till ”min (alltså Sundebys, reds anm) strand och ser på när grävskoporna gräver”.

Annons

LIKA FÖR ALLA

Varför reserverade moderaterna sig? Varför stödjer de Sundebys begäran?

– Det har med likabehandlingsprincipen att göra, hävdar Kent Ingvarsson (m).

– Vi kan inte säga nej här, men ja på andra ställen.

Kent Ingvarsson stryker också under det faktum att Sundeby måhända har brutit mot regler, men att uppsåtet inte har varit av ondo.

– Den utfyllnad som genomfört är till största delen på egen mark. Och vi i den moderata kommunstyrelsegruppen anser inte att Sundebys åtgärder påverkat eller försämrat möjligheterna för allmänheten att passera utmed stranden.

Kent Ingvarsson säger sig ha tagit emot minst 25–30 samtal om ärendet från upprörda grannar och andra som är ”intresserade” av ärendet. Samtliga har haft en direkt fientlig inställning till Sundebys agerande.

Är du inte rädd att få pisk av den allmänna opinionen nu när ni reserverar er mot ks beslut?

– Det kan jag lätt stå ut med. I reservationen har vi dessutom påpekat att om vi ska hålla en strikt linje just här, så måste det gälla överallt i kommunen. Vi måste alltså göra en översyn av alla andra fastighetsägares egenmäktiga brukande av kommunal mark. Det finns mängder med exempel. Bland annat vet jag att några klagande närboende i Sundebyfallet har ”utökat” sina tomter på kommunal mark.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons