Annons
Nyheter

Stugorna på udden avlägsnas?

Nyheter • Publicerad 5 maj 2008

BORGHOLM

För snart 20 år sedan beslutade kommunen att sommarstugorna på Sjöstugeudden, eller Barnäsudden som är det riktiga namnet, skulle avlägsnas till fromma för det rörliga friluftslivet. Nu är frågan åter aktuell.

Annons

I fredags hölls ett informationsmöte med de berörda stugägarna, vilka av förståeliga skäl inte gjorde vågen över detta påbud. Det förslag som kommunen presenterade innebär att 20 av 22 stugor flyttas längre upp på land intill Sjöstugevägen. Att de övriga två får stå kvar beror på att de står på friköpta fastigheter. Kvar blir också en sjöbod som tillhör en lantbrukare i trakten.

MISTER SJÖUTSIKTEN

De flesta av stugägarna har dessutom sjöutsikt som de går miste om.

– Det är klart att en del blev arga när vi presenterade förslaget till en långsiktig lösning för området, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

I dag har stugägarna ettåriga arrendeavtal för 175 kvadratmeter. Tanken är att de nya tomterna blir på 400 kvadratmeter, vilket möjliggör ökad byggrätt. Det ska också vara fritt att fortsätta arrendera eller friköpa dem. Kommunen kommer att anlita en värderingsman för att få fram ett marknadsmässigt pris.

– En poäng är att de kan de nu ansluta sig till VA-nätet, säger Lisbeth Lennartsson och tillägger att stugägarna själva får bekosta flytten.

HÖGRE VATTENSTÅND

I kommunens översiktsplan från 2002 sägs följande om udden: ”Sjöstugeområdet är ett mindre kommunalt område väster om Blå Rör. Mark inom området har upplåtits till ett 20-tal stugor genom bostadsarrende. Kommunens intentioner med området är att befintliga fritidshus på sikt skall avlägsnas så att det blir tillgängligt för turismen och det rörliga friluftslivet.”

– Det finns även en ny aspekt, nämligen klimatförändringarna med högre vattenstånd. Det kommer då att drabba flertalet av stugorna och kommunen riskerar då att bli skadeståndsskyldig, säger Lisbeth Lennartsson.

Men hon inser också att avhysningen kan bli en långvarig process med överklaganden i olika instanser.

– Samtidigt vill jag påpeka att det här ärendet inte har högsta prioritet, vi har viktigare planer att arbeta fram.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons