Annons
Nyheter

Straffbart att kalla tjänstemän "alkoholiserade”

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011

Det kostar på att kalla tjänstemän för lögnaktiga , inkompetenta och alkoholiserade. Priset för mannen, med politiska kopplingar i Mörbylånga kommun, som avgett dessa värdeomdömen blir dagsböter, skadestånd samt rättegångskostnader.

Hela denna sorglustiga historia tog sin början något år sedan i en bygglovsansökan som dåvarande Mörbylånga miljö- och byggnadsnämnd avslog. I en flersidig skrivelse gick då fastighetsägaren till angrepp mot såväl miljö- och byggchef Mats Lindahl som stadsarkitekt Marie Christine Svensson. De var inte enbart slemma typer i allmänhet och idioter i synnerhet, utan även i förekommande fall alkoholpåverkade i sin tjänsteutövning.

Annons

Mats Lindahl tog inte detta påhopp stillasittande och med knusende ro. Han polisanmälde det infama angreppet som förtal.

ENIG HOVRÄTT

I tingsrätten fick Lindahl och Svensson gehör för sin talan av den församlade expertisen, men lekmännen bland nämndemännen friade. Av intresse i sammanhanget kan nämnas att en närstående familjemedlem till den tilltalade återfinns på listan över nämndemän, även om han inte aktivt deltog i domslutet.

En enig hovrätt kom dock till en helt annan slutsats och dömer nu mannen för förtal till 50 dagsböter á 300 kronor samt att även utge skadestånd till Mats Lindahl och Marie Christine Svensson med 5 000 kronor vardera.

Dessutom ska mannen betala rättegångskostnaderna. Men här visar rätten en något mildare syn. Egentligen skulle han betala hela kostnaden på 62 706 kronor. Men han slipper undan – ”med hänsyn tagen till N.N. dömts för mindre allvarlig brottslighet ” – med att enbart betala försvarskostnaden på 25 956 kronor.

RÄTTVISA

– Skönt att rättssamhället tagit ställning till vad en tjänsteman ska behöva tåla, eller snarare inte tåla, i sin yrkesutövning, kommenterar en nöjd Mats Lindahl.

– Den friande domen i tingsrätten var mycket märklig. Särkilt i beaktande av att proffsen, alltså juristerna, ville fälla.

• Men till slut fick du och Marie Christine rätt...

– Det känns väldigt bra. Och pengarna, skadeståndet, har självfallet ingen betydelse i det här sammanhanget.

Annons

• Och nu firar ni?

– Jepp, tårtan är beställd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons