Annons
Nyheter

Stort intresse för föräldrar på stan

Nyheter • Publicerad 13 november 2006

Föräldrar på stan nattetid, det behövs i Borgholm. Det diskuterades i Folkets hus på torsdagskvällen. Sammanlagt 20 personer skrev upp sig för att bli blivande nattvandrare på stan. Kommunen vill samarbeta med ungdomarna själva för att tillsammans hitta lösningar.

Medverkande från skola, fritidsförvaltning, kommunledning, polis, föräldrar och andra intresserade diskuterade ungdomars förändrade attityd gentemot samhället.

Annons

Rektor Karl Nordlund från Slottsskolan var kvällens moderator och han inledde med en berättelse ”Vad har hänt sedan vi var små?”. För 40 år sedan fanns knappt tv, telefon eller dator, allra minst internet, i varje hem. I dag har nästan varenda ungdom egen mobiltelefon och internet är en självklarhet.

– När vi var barn, så var vi barn och vuxna var vuxna, sa Karl Nordlund.

Nu vill vuxna se ut som barn och barn se ut som vuxna.

Närpolis Thomas Lönnqvist har arbetat här på Öland i många år. Thomas som innan han flyttade till Öland, arbetade tidigare i Stockholm och Kalmar, fick nästan en chock när han kom hit:

– Om man som polis i Stockholm sa till en pojke på cykel att stanna, så fick man fingret av honom. Hände samma sak här på Öland, så stannade pojken direkt.

Men nu har alltså attityden även i Borgholm förändrats. Helst det senaste året menade Thomas. Ungdomar klär sig i likadana kläder, de har mopedhjälm eller mössa på sig. Alla vill och kan vara anonyma nu.

– Vi har aldrig förut fått så mycket klagomål från vuxna, vad det gäller ungdomar på mopeder. Det är väldigt svårt att göra något åt, sa Thomas.

Ungdomarna skickar sms till varandra för att varna om polisen, de kommer i gäng, kryssar runt och jagar polisbilen.

Det är ungdomar ända ned i 13-årsåldern som drar omkring på stan. De har ingenstans att vara och inget att göra.

Rökning långt ned i åldrarna blir allt vanligare. Det kan mycket väl vara en inkörsport till tyngre droger som hasch och marijuana och ofta våldsbrott.

Annons

– Och det är inte svårt att få tag på. Det finns ”leverantörer” på gatorna varje helg. Hur får vi bort dem, sa Thomas.

Flera på mötet undrade vad man gör om man anar att brott ska begås.

– Det är envars rätt att gripa en person som har eller ska begå ett brott. Man får även använda våld om så behövs, men man måste tänka sig för, sa Thomas.

Ingela Jacobsson och Marie Hagman kom från föreningen ”Vuxna på stan”. De nattvandrar i Kalmar och lite runt omkring i länet.

– När det är disco på Sandra i Kalmar, så kan det vara upp emot 1200 ungdomar på discot och många fler i rörelse på stan. sa Marie.

Ungdomarna alkoholtestas för att komma in på Sandra och man tar även stickprov under kvällen. Nattvandrarna har gula jackor på sig så att de ska kännas igen.

– Ni är inte vakter, va? Ni kan inte ta spriten ifrån oss, eller hur, säger ofta ungdomarna till oss, sa Ingela.

Nattvandrarna tar hand om ungdomar som fått för mycket i sig, ringer föräldrarna och stannar kvar hos ungdomarna tills föräldrar hämtar dem.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen, säger Ingela och Thomas nickar instämmande.

Fältsekreterare Ylva Johansson är professionell nattvandrare i Borgholm:

Annons

– Jag vandrar så mycket jag kan, det är svårt när man är ensam.

Nu kommer Ylva inte vara ensam längre. Under mötets gång gick en lista runt och 20 personer skrev upp sig för att bli nattvandrare i Borgholm och fler lär det bli.

Det diskuterades i grupper vad man kan göra för ungdomarna i Borgholm. Ett kontaktnät för föräldrar måste startas, skolan kan vara en gemensam länk. Studiecirklar om att vara bra föräldrar var ett förslag. Alla på mötet uppmanades att ringa minst en förälder var och peppa den till att komma till nästa möte som kommer att äga rum torsdagen den 25 januari 2007.

– Ungdomens hus blir verklighet, vi har fått klartecken från länsstyrelsen och det kommer att stå klart 2007, berättade Lisbeth Lennartsson.

Man måste möta ungdomarna på deras arena och på deras villkor.

Mötet poängterade vikten av förenings- och idrottsledare. De är guld värda. De är ofta en låtsaspappa eller -mamma.

– Ungdomar anförtror sig gärna för okända vuxna. Vuxna på stan är inte poliser, de är vuxna kompisar, sa Ingela.

Kvällen avslutades med att Ylva träffade alla som skrivit upp sig på listan och fortsättning följer på nästa möte.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons