Annons
Nyheter

Stort bedrägeriförsök mot bankkunder

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2006

ÖLAND/KALMAR

Ett omfattande bedrägeriförsök tvingar flera banker att byta ut kundernas bankkort. I dagarna har ett antal av Ölandsbankens kunder fått nya kort.– Jag vill rekommendera kunderna att använda det nya kortet snabbt, då spärras det gamla med automatik, manar Anneli Karlsson på Ölandsbanken i Borgholm.

Annons

”Hej. Föreningssparbanken har tillsammans med andra kortutgivare i Sverige identifierat ett bedrägeriförsök där ditt bankkortnummer kan förekomma.”

Så inleds det brev flera av Ölandsbankens kunder fått denna vecka. Med följer ett nytt bankkort och användare uppmanas att snabbt sätta detta i bruk.

”Av säkerhetsskäl skickar vi därför ut ett nytt kort kort till dig och ber dig att använda detta nya kort samt klippa itu och slänga det gamla kortet”, skriver banken.

flera Jysk-butiker

Av sekretesskäl är Anneli Karlsson på Ölandsbank förtegen om antalet drabbade kunder. Hon kan heller inte uttala sig om hur och var bedrägeriförsöket utförts.

– Det jag kan säga är att detta är en försiktighetsåtgärd från bankens sida, vi gör det för att fler kunder inte ska drabbas. Att gå in och spärra korten är ett viktigt steg i bankens säkerhetsarbete.

Spåren leder till butikskedjan Jysk. Manipulerade betalningsterminaler har upptäckts i ett tiotal Jysk-butiker och den kritiska perioden för butiken i Kalmar var juni - juli månad.

– Det stämmer att vi utreder eventuellt bedrägeribrott på Jysk i Kalmar. Den utrustning som kan ha använts har skickats till SKL för undersökning för att ta reda på om den varit möjlig att använda, det vet vi inte än, säger poliskommissarie Ann Åsenius vid kalmarpolisen.

Hon säger sig inte ha kunskap om hur många dagar denna utrustning fanns riggad i butiken, än mindre har hon någon information om antalet drabbade kunder.

– Först måste vi ta reda på om ett brott är begånget.

Annons

från spanien

Enligt tidningen Östra Småland har ett 20-tal Jysk-kunder fått sina konton länsade i efterhand.

För Carina Ström, Köpingsvik, låter Jysk-kopplingen trolig.

– Jo, jag handlade på Jysk och det är väl så kortbedrägeriet mot mig gått till.

Som Ölandsbladet berättade i förra veckan närmast rensades Carinas konto i mitten av september. Genom att kopiera information från hennes bankkort kunde bedragare komma över drygt 13 000 kronor. Det falska kortet användes under endast en dag och i Spanien innan transaktionerna stoppades av hennes bank.

Även de bankkunder som varit i kontakt med Ölandsbladet på grund av de nya korten från Ölandsbanken berättar att de handlade på Jysk den aktuella perioden.

Vid kortbedrägerier går kunderna oftast skadelösa.

– Så länge de inte hanterat kortet vårdlöst få de full kompensation, förklarar Anneli Karlsson på Ölandsbanken.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons