Annons
Nyheter

Största arbetsgivaren på Öland

Nyheter • Publicerad 28 januari 2008

ÖLAND

Vilken är den största arbetsgivaren på ön? Det är vare sig turistindustrin eller lantbrukssektorn, även om just intressenter i de grupperna brukar hävda det. Nej, det är kommunerna själva. Mer än var tredje förvärvsarbetande på Öland jobbar för kommunerna.

Annons

En av borgerlighetens stora käpphästar, en slags grundbult i den borgerliga ideologin är ”den fria företagsamheten” – var och en sin egenföretagare. I varenda buske ska småföretagsamheten blomma och driva Sverige vidare till oanade höjder i välfärdsligan. Men riktigt så ser inte samhället ut – trots regeringsskifte. Den absoluta majoriteten av oss är vanliga löneslavar – och den största arbetsgivaren är oftast den egna kommunen. Enbart Mörbylånga kommun har nära 900 anställda vilket utgör 31 procent av samtliga förvärvsarbetande i kommunen. I Borgholm är siffrorna ungefär likadana.

VÅRD SKOLA OMSORG

Spännvidden i landet är annars ganska hög när det gäller just antalet löntagare inom den kommunala sektorn. I Forshaga är över hälften av arbetskraften kommunanställd i Solna tre (3) procent. Siffrorna för länet visar inte samma våldsamma bredd. Men gapet är stort mellan Emmabodas 18 och Högsbys 41 procent. (Borgholm ligger med sina 32 procent på plats nummer två).

I de flesta kommuner är alltså kommunen själv den största arbetsgivaren. Tio av landets 290 kommuner anställer själva runt hälften av sina sysselsatta. Listan på de kommuner som leder ligan för ”egen-anställda” domineras stort av gles- eller landsbygdskommuner. In- och utpendling spelar givetvis också stor roll. Kalmar hör exempelvis till Ölands arbetsmarknad och utpendlingen är också stor – runt 4 000 personer åker över bron för att arbeta. Balansen mellan in- och utpendling ligger på ungefär en in till ön, fyra ut från ön.

De jobb som finns kvar på Öland, om man uttrycker det lite slarvigt, är således till största delen inom den kommunala sektorn. Det vill säga inom vård, skola och omsorg. Det är klart att skulle man lägga ihop allt näringsliv i en enda statistik- klump vinner näringslivet. Men återigen – de enskilt största arbetsgivarna på ön är ändå kommunerna.

PRIVATISERAD STÄDNING

Kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (m) ser nu inte detta som ett gigantiskt problem.

– Anledningen till att vi har så pass stor andel kommunanställda är att omsorgsbiten är så pass stor. Vi har många äldre medborgare i kommunen.

Vi påpekade redan här ovan att man inom borgerligheten gärna för fram ”den fria företagsamheten”. Inom det borgerliga blocket är det kanske främst moderaterna som gärna lägger ut allt som går – och lite till – på entreprenad. Mörbylånga har som bekant ett moderat kommunalråd. Och jodå, tankarna finns där.

– Vi har börjar undersöka om vi kan lägga ut städning på entreprenad. Tekniska förvaltningen har i uppgift att ta fram underlag för detta. Men det finns förstås många fler verksamheter som kommunen idag står för som kan privatiseras.

Annons

Kent Ingvarsson vill inte specifikt nämna några sådana verksamheter, men delar inom vården ligger klart inom den sfären. Äldreboende- och vård i privat regi finns redan över hela landet, för att nu ta ett exempel.

PRIVATISERINGSVÅG

Finns det då någon egentlig anledning till att privatisera diverse kommunala verksamheter? Eller är det enbart en ideologisk fråga?

– Visst finns det ideologiska överväganden i sådan här frågor, medger Kent Ingvarsson som dock inte ”generellt ser några problem med kommunanställda”.

– Men dit finns andra aspekter också. Kostnadseffektiviteten kan öka med privata företag.

Kent Ingvarsson hävdar alltså att det kan bli billigare med exempelvis hemsjukvård i privat regi. Men varför skulle just privatisering av en verksamhet innebära en lägre belastning på skattebetalarna för samma verksamhet?

– En anledning kan vara att det är mycket kortare beslutsvägar inom den privata företagsamheten. Det går mycket snabbare från ord till handling.

Öland har hittills inte känt av någon jättelik privatiseringsvåg, även om vissa privata projekt inom tidigare kommunala monopolverksamheter blivit uppmärksammade. Ett exempel på det är Ölands Friskola. Fler företag inom olika sektorer har dock siktet inställt på ön.

– Jodå, det är många som hört av sig under senare tid och ställt sina tjänster till förfogande i allt från flyktingmottagning till städning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons