Annons
Nyheter

Större skatteintäkt än väntat

Nyheter • Publicerad 10 januari 2008

BORGHOLM

Oväntad skatteåterbäring modell större styr upp Borgholms ekonomi.

Annons

– Slutavräkningen matchar socialens underskott, konstaterar ekonomichefen Evert Kvarneke.

Samtidigt har socialnämndens befarade sju miljoner kronor stora underskott bromsats upp och enligt dagfärska siffror närmast halverats.

Ju fler i arbete, ju mer i skatteintäkter. En enkel ekvation och en gammal sanning – även i Borgholm.

– Skatteintäkterna för 2007 är betydligt större än budgeterat, meddelar ekonomichefen Evert Kvarneke.

Snabbt räknar han ut att 525 kronor mer per kommunmedborgare än beräknat är lika med ett 6,2 miljoner kronor stort kassatillskott – välkomna pengar i en tämligen ansträngd ekonomisk situation där socialnämndens verksamhet, som i många andra kommuner, är det stora bekymret.

ÅTGÄRDER

Fast även från den fronten inkommer positiva rapporter.

– Om det är ett trendbrott eller inte vågar jag inte uttala mig om, men socialnämndens underskott för 2007 befarades bli 7,4 miljoner och nu verkar det stanna vid fem miljoner, så tillskottet från staten täcker upp underskottet. Utan närmare analys är förbättringen i socialens ekonomi resultatet av allmän återhållsamhet och sparåtgärder, som stängningen av Ekbacka 3, tror Evert Kvarneke och ser 2008 som ett viktigt budgetår.

– Socialnämnden får åtta miljoner i tillskott jämfört med 2007 och det ska bli intressant att se om vi då nått ett jämviktsläge eller inte. Det är den stora frågan under 2008.

BJÖRKVIKEN

Annons

Kommunens samlade ekonomi under 2007, nu i den omtalade och i ekonomikretsar berömda 13:e månaden, ser ut hålla balansen med knapp marginal. I en verksamhet som omsluter runt 500 miljoner kronor är dock drygt tre miljoner närmast felräkningspengar och även en halvering av vad kommunledningen väntat sig i överskott. 3,5 miljoner i plus är också under kommunfullmäktiges finansiella mål: att resultatet skall motsvara minst en procent av skatter och bidragsintäkter. Dessutom är en faktura med sista betalningsdag den 10 januari (i dag torsdag) mycket viktig i sammanhanget. 5,6 miljoner kronor ska in från Växjö-baserade Björkviken AB, exploatörer av Björkviken etapp 2. Ingen inbetalning och 2007 är ett förlustår med obalans.

NYA SIFFROR

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c), ser positivt på socialnämndens utveckling.

– Helt nya siffror visar att värsta-scenariot är fem miljoner kronor, men redovisningen pekar på minus 3,3 miljoner kronor, vilket är en kraftig förbättring gentemot hur det såg ut vid halvårsprognosen 2007. Det känns bra att socialnämnden börjar komma ikapp lagd budget.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons